10 anledningar till att Färsodlarnas Vegofärs görs på Svenskodlade Baljväxter

Färsodlarna - Svenskodlade Baljväxter

Baljväxter har många fördelar, både ur näringsmässig och miljömässig synvinkel. Till vår Vegofärs använder vi tre olika sorters svenskodlade baljväxter; åkerböna, sötlupin och gråärt. Nedan listar vi 10 av de fantastiska egenskaper dessa baljväxter besitter.

  1. Proteinrik källa
    Baljväxter är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein. De innehåller nödvändiga aminosyror och är därför ett viktigt inslag i en vegetarisk eller vegansk kost. Vår Svenskodlade Vegofärs innehåller 13,4 gram protein per 100 gram produkt och är därmed klassad som en ”proteinrik” livsmedelsvara.

  2. Högt fiberinnehåll
    Baljväxter är rika på kostfiber, vilket främjar en hälsosam matsmältning, ger längre mättnadskänsla och kan även bidra till att reglera blodsockernivåerna. Forskning pekar också på att intag av fibrer på en viss nivå kan minska risken för tarmcancer. Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs innehåller 11,6 gram fiber per 100 gram produkt och är därmed klassas som en ”fiberrik” produkt.

  3. Låg andel mättat fett
    De baljväxter som Färsodlarna använder i sin vegofärs har låga nivåer av mättat fett, det vill säga det fett som Livsmedelsverket och andra organ med näringsrekommendationer rekommenderar ett lägre intag av. Därmed är dessa baljväxter ett hälsosamt proteinalternativ när det kommer till just fettinnehåll.  Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs har 0,6 gram mättat fett per 100 gram produkt. Detta kan jämföras med exempelvis klassisk nötfärs 12% som har cirka 5-6 gram mättat fett per 100 gram produkt. Att våra baljväxter innehåller så pass låg andel mättat fett är också en av anledningarna till att vår Svenskodlade Vegofärs har märkningen Nyckelhålet.

  4. Hållbart livsmedel
    Baljväxter har fördelen att vara resurseffektiva jämfört med köttproduktion. De kräver mindre mark och vatten, och de kan fixera kväve från luften i sina rötter. Detta är fördelaktigt för markens näringsinnehåll och minskar behovet av konstgödsel.  Att välja baljväxter framför kött kan därför spara på naturens resurser och främja biologisk mångfald.

  5. Lägre växthusgasutsläpp
    Baljväxter har väsentligt lägre växthusgasutsläpp jämfört med köttproduktion. De kräver mindre energi och producerar mindre koldioxid och metan. Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs ger utsläpp på 0,66 kg CO2e per kg produkt vilket är hela 97% lägre än traditionell svensk nötfärs. Att Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs dessutom är Från Sverige märkt, vilket betyder att baljväxterna odlas, skördas och förädlas i Sverige, ger en ännu lägre klimatpåverkan än om något av förädlingsprocessens steg skulle ske utanför Sveriges gränser.

  6. Binder vätska
    Till skillnad från många grönsaker, rotfrukter och klassisk nötfärs binder baljväxter vätska istället för att släppa ifrån sig vätska. Detta gör att 400 gram Svenskodlad Vegofärs gjord på baljväxter motsvarar cirka 500 gram nötfärs vid tillagning.

  7. Utmärkt för långkok
    Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs är gjorda på hela ärtor och bönor, det vill säga ej extraherat protein från baljväxter. Hela ärtor och bönor är perfekta för långkok vilket gör att vår Svenskodlade Vegofärs lämpar sig utmärkt för grytor och långkok.  

  8. Prisvärt
    För att odla baljväxter krävs jämförelsevis lite resurser. Samtidigt är baljväxter drygt och mättande. Således blir Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs ett prisvärt alternativ som huvudråvara till måltiden.

    I januari 2024 har 500 gram Svensk nötfärs 12% ett rekommenderat utpris om 57,50-64,95 kr per förpackning. Svenskodlad Vegofärs 400 gram motsvarar 500 gram nötfärs och har ett rekommenderat utpris på 49,95-51,90 kr. Genom att byta ut hela eller delar av klassiska köttfärsrätter ger det en besparing på minst 10% och upp till hela 23%.

  9. Neutral smak
    De baljväxter som används till den Svenskodlade Vegofärsen har en neutral smak och vegofärsen kan därmed enkelt kryddas och användas till olika typer av rätter och kök. Vegofärs på hela svenska baljväxter ger inte heller någon bismak eller eftersmak som exempelvis extraherat protein kan göra.

  10. Fördelaktig konsistens & struktur – utan tillsatser
    De tre baljväxterna som används för den Svenskodlade Vegofärsen har olika egenskaper i såväl konsistens som näringsmässig uppbyggnad. Tillsammans kompletterar de varandra och genom att addera endast raps och en gnutta salt skapas en Vegofärs med både struktur och tuggmotstånd. Utan att addera några konstgjorda tillsatser.

Publicerad 17 jan 2024

Senaste nytt