Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Åkerböna

Åkerböna

Åkerböna - umami och klimathjälte i ett

Åkerbönan är en av våra äldsta baljväxter som under en längre period föll i glömska, men som under senare år gjort comeback på såväl restauranger som i butiker. Färsodlarna har valt att ha åkerbönan som den tredje baljväxten i den svenskodlade vegofärsen. Likt de andra baljväxterna, sötlupin och gråärt, så innehåller åkerbönan gott om näring, odlas i Sverige och är fördelaktig för odling genom att den fixerar kväve från luften. Det unika med åkerbönan är dess fylliga smak som ger umami till den svenskodlade vegofärsen och som därmed utgör en viktig komponent för slutprodukten.

Se filmen om färsen
Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Åkeröna - Fyra Grödor

Bidrar till en välbalanserad och mångsidig vegofärs

Vår svenskodlade Vegofärs är en sammansättning av fem omsorgsfullt utvalda ingredienser som tillsammans skapar en välbalanserad och näringsrik växtbaserad färs. Åkerbönan tillsammans med de övriga fyra ingredienserna- gråärt, sötlupin, raps och salt, - skapar inte bara en vegofärs med ett mycket bra näringsinnehåll utan även en vegofärs med en fyllig smak och ett mångsidigt användningsområde. Detta trots att den inte innehåller några tillsatser, till skillnad från majoriteten av andra vegofärser på marknaden där detta är vanligt förekommande.

Svenskodlad åkerböna – En klimatanpassad böna

Åkerbönan är en av fyra grödor som används i Färsodlarnas vegofärs, och genom att inkludera den svenskodlade åkerbönan i livsmedel bidrar vi till minskad import av sojabönor vilket innebär lägre utsläpp från transporter liksom att svenskt jordbruk gynnas. Åkerbönan fixerar också kväve från luften och ger kvävetillskott till efterföljande grödor som odlas.

Åkerbönan har av forskare kallats för ”framtidens mat” och vi håller med dem. En baljväxt med fantastiska egenskaper ur både smak- och näringsperspektiv bör bli standard i det svenska köket!

Läs om våra andra grödor

Färsodlarnas Vegofärs är gjord på tre olika baljväxter, raps & en gnutta salt. Läs mer om våra mathjältar nedan.
Se filmen om färsen

Senaste nytt