Nya kostråd för första gången på 10 år – mer frukt, grönt och baljväxter
Livsmedelsverket har nyligen presenterat förslag om uppdaterade kostråd för 2025 för att främja en hälsosam och hållbar livsstil. De nya…
Läs merÅkerbönan är en av våra äldsta baljväxter som under en längre period föll i glömska, men som under senare år gjort comeback på såväl restauranger som i butiker. Färsodlarna har valt att ha åkerbönan som den tredje baljväxten i den svenskodlade vegofärsen. Likt de andra baljväxterna, sötlupin och gråärt, så innehåller åkerbönan gott om näring, odlas i Sverige och är fördelaktig för odling genom att den fixerar kväve från luften. Det unika med åkerbönan är dess fylliga smak som ger umami till den svenskodlade vegofärsen och som därmed utgör en viktig komponent för slutprodukten.
Se filmen om färsenÅkerbönan är en av fyra grödor som används i Färsodlarnas vegofärs, och genom att inkludera den svenskodlade åkerbönan i livsmedel bidrar vi till minskad import av sojabönor vilket innebär lägre utsläpp från transporter liksom att svenskt jordbruk gynnas. Åkerbönan fixerar också kväve från luften och ger kvävetillskott till efterföljande grödor som odlas.
Åkerbönan har av forskare kallats för ”framtidens mat” och vi håller med dem. En baljväxt med fantastiska egenskaper ur både smak- och näringsperspektiv bör bli standard i det svenska köket!