Produkten kan innehålla spår av gluten. Detta beror dels på att det kan förekomma samodling med vete hos några av odlarna. Det kan faktiskt vara så att om granngården odlar vete kan det komma över till den som odlar baljväxterna.
Nej, det kan du tyvärr inte. Sötlupin och soja tillhör samma grupp av allergener och du kan därför reagera på sötlupin om du är allergisk mot soja. Vi rekommenderar att du tillfrågar din läkare innan.
Precis som 500 gram nötfärs så motsvarar 400 gram Svenskodlad Vegofärs 4 portioner. Animaliska färser innehåller naturligt en del vätska som förångas under stekningen. Faktum är att ett paket nötfärs på 500 gram väger ca 400 gram efter stekning.
Både åkerböna, gråärt och sötlupin binder kväve direkt ur luften. Det innebär att det krävs mindre gödsel när man odlar dem. Det är bra för klimatet eftersom kvävegödslad åkermark frigör växthusgasen lustgas, samtidigt som produktionen av mineralgödsel kräver mycket energi. Mindre kvävegödsel är också bra för haven, eftersom överskott av näringsämnen som kväve och fosfor från åkrarna rinner ut i vattendragen och hamnar i haven där de bidrar till övergödning, algblomning, syrebrist och bottendöd. Dessutom lockar baljväxternas blommor till sig pollinerare vilket bidrar till ökade ekosystemtjänster.
Nej, Svenskodlad Vegofärs innehåller ingen soja eftersom soja knappt går att odla i Sverige. Istället använder vi sötlupin odlad i södra Sverige. Sötlupin är en svensk kulturgröda som har ärtstora bönor och hög proteinhalt. Den ska inte förväxlas med den giftiga trädgårdslupinen som växer i vägkanter runt om i landet.
Svenskodlad Vegofärs kyld har ett CO2e-fotavtryck på 0,77kg per kg produkt, att jämföra med 23kg för ett kg svensk kyld nötfärs 12%. Svenskodlad Vegofärs har alltså 30 gånger mindre CO2e än svensk nötfärs.
Ja, vårt ”Från Sverige”-märke betyder att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Vi samarbetar med flera odlare i södra Sverige. Själva färsen tillverkas i Skåne.
Ja, vårt ”Från Sverige”-märke betyder att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Vi har i steg ett prioriterat att ta fram en svenskodlad produkt baserad på svenska baljväxter som gör att vi bidrar till en ökad biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet. Några av våra kontrakterade odlare har redan ekologisk produktion av bland annat sötlupin, men vi koncentrerar oss i uppstartsfasen på att erbjuda en närodlad produkt från svenska gårdar. Vi är inte på något sätt främmande för att ta fram en KRAV-märkt produkt på sikt, men vi tar ett steg i taget. Vi har märket ”Från Sverige” som betyder att produkten är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Svensk baljväxtodling har betydligt lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med motsvarande importerade. Att använda baljväxter i växtföljden ökar skördarna på efterföljande grödor och minskar behovet av både bränsle, konstgödsel och bekämpningsmedel. Dessutom lockar baljväxternas blommor till sig pollinerare vilket bidrar till ökad biologisk mångfald. Svaret är därför ett entydigt JA!
Rapspastan som blir över efter kallpressningen av rapsolja tillför Svenskodlad Vegofärs vitaminer och nyttiga fetter som binder ihop de fettsnåla baljväxterna.
Använd som vanlig köttfärs betyder att du kan ersätta köttfärsen i dina favoriträtter mot Svenskodlad Vegofärs. Gör som du brukar!
Tillsätter du ett ägg kan du forma den precis som du vill. Burgare, bullar, järpar och så vidare. En vegansk version kan du göra med kikärtsspad (aqua faba) och psylliumfrön. För att göra en vegetarisk färs formbar behövs idag någon form av bindningsmedel, t.ex. metylcellulosa. Det skulle bryta mot vår princip med att erbjuda en helt naturlig produkt. Vi kommer inte lansera en formbar färs innan vi hittar ett sätt att göra det utan att tillsätta metylcellulosa eller andra tillsatser du aldrig skulle drömma om att ha i skafferiet där hemma.
Börja med att bryna färsen, tillsätt tacokryddan och lite vatten i taget till du har den konsistensen du gillar. Blir ofta allra bäst med lite mer vatten än vad som står på tacomixpaketet (ca 3dl vs 1dl).
Eftersom baljväxter naturligt drar åt sig mycket vatten är det bra om du bryner den först när du exempelvis gör en köttfärssås. Under stekningen bryns färsen och efteråt drar den åt sig mindre vätska. Då färsen är gjord på hela grödor tål den att puttra länge på spisen.
För att få rätt smak och konsistens är det bästa sättet att steka svenskodlad färs i en stekpanna med 2 matskedar olja på medelhög värme i minst 7 minuter. Det går också utmärkt att rosta den i ugnen på 160 grader över-/undervärme i 10 min.
Ja! Svenskodlad vegofärs går utmärkt att frysa. Tina den i kyl över natten om du ska använda den nästa dag.
Nej, efter att baljväxterna legat i blöt kokar vi dem innan vi maler dem. Det gör vi för att råa baljväxter har ett naturligt skydd i form av lektiner och antinutrienter. Genom att blötlägga och koka dem slår vi ut lektinerna och antinutrienterna så att din kropp i sin tur kan ta upp baljväxternas näring.
Ja, Svenskodlad Vegofärs är helt vegansk och gjord enbart på svenskodlade baljväxter, raps och lite salt.
Näringsinnehåll per 100 g är:
Energi kj/kcal: 942/225
Fett: 10,4 g
— varav mättat fett: 0,8 g
Kolhydrat: 18,5 g
— varav sockerarter: 2,6 g
Fiber: 4 g
Protein: 12,4 g
Salt: 0,5 g
Proteinhalten i Svenskodlad Vegofärs är 12,4g per 100g