Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Gråärt - Fyra Grödor

Gråärt

Norden i varje tugga

Gråärten, en av huvudingredienserna i svenskodlad vegofärs, är en äldre gröda som var en viktig basföda för människor och djur i Norden på 1700- och 1800-talet. Den ersattes därefter av gul och grön ärta då den ansågs omodern och inte lika tilltalande. Under senare år har den dock återupptäckts och börjat användas alltmer då den är särskilt anpassad för de nordiska odlingsförhållandena, har en stark näringsprofil och dessutom en fyllig konsistens och karaktäristisk nötig smak. I vår svenskodlade vegofärs utgör den en mycket viktig roll ur både smak-, närings- och klimatperspektiv.

Se filmen om färsen
Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Gråärt - Fyra Grödor

Svenskodlad Vegofärs med Gråärt - Ett hållbart val

Gråärten är en baljväxt vars historia sträcker sig flera 100 år tillbaka i tiden. Den är utmärkt att odla i det nordiska klimatet då den är tålig och klarar sig bra både vid sämre väder och utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Genom att den odlas i Sverige minskas också transportutsläppen markant i jämförelse mot de baljväxter som importeras. Gråärten utgör kort och gott en kulturarvsgröda som bidrar till hållbarhet inom flera olika delar av matsystemet och ett stärkt naturkapital.

Gråärt – En baljväxt som gör gott för både kropp och själ

Den nötiga smaken och fylliga konsistensen gör gråärten till en fantastisk råvara att laga mat med, vilket under senare år tagits till vara på av såväl stjärnkockar som livsmedelsproducenter. Färsodlarnas svenskodlade vegofärs är en av föregångarna till att använda gråärten som ingrediens i ett vegetariskt proteinalternativ. Gråärten är rik på fiber och innehåller inte några mättade fetter. Kort och gott en baljväxt att njuta av både för dess smak och dess fantastiska hälsoegenskaper.

Läs om våra andra grödor

Färsodlarnas Vegofärs är gjord på tre olika baljväxter, raps & en gnutta salt. Läs mer om våra mathjältar nedan.
Se filmen om färsen

Senaste nytt