Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Sötlupin - Fyra Grödor

Sötlupin

För en hälsosam livsstil

Sötlupin är inte bara en klimatsmart gröda, den är också full med nyttigheter. Med ett proteininnehåll lika högt som soja, och över dubbelt så mycket fibrer som soja, bidrar vårt val av baljväxt till en Svenskodlad vegofärs som är både rik på fiber och protein. Dessutom saknar sötlupin mättade fetter och är naturligt låg i kalorier, vilket gör den till ett hälsosamt val för de som strävar efter en näringsrik och välbalanserad kost.

Spana in våra recept med vegofärs för att laga en måltid med både goda smaker och positiva hälsoeffekter.

Se filmen om färsen
Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Sötlupin - Åker

Nordens svar på soja

En av de fem ingredienserna i Färsodlarnas vegofärs är den nordiska baljväxten sötlupin. Vårt val av baljväxt utgör inte bara en proteinrik och mångsidig ingrediens, utan fungerar även som ett hållbart och svenskt alternativ till soja. Genom att använda svenskodlad sötlupin i vår vegofärs strävar vi efter att stödja ett hållbart jordbruk och minimera vår miljöpåverkan, samtidigt som vi tar till vara på den goda smaken och sötlupinens fördelaktiga näringsinnehåll och fasta textur.

Sötlupin – ett klimatsmart val ur flera aspekter

Till skillnad från soja är sötlupin fördelaktig att odla i svenskt klimat. Den trivs i det nordiska klimatet och är inte värdväxt för rotröta eller liknande sjukdomar varför t.ex. åkerbönor och andra grödor kan odlas i växtföljd.

Likt soja binder sötlupinen kväve direkt från luften vilket gör att den inte behöver konstgödslas i samma utsträckning som andra grödor. Likaså har den långa rötter vilket har positiv inverkan på jorden på så sätt att den både luckrar upp och binder på samma gång, dvs sötlupinens rötter förhindrar erosion och näringsläckage.

Genom att använda svenskodlade baljväxter och grödor stöds lokal produktion och de långa transportsträckor som associeras med soja kan elimineras.

Läs om våra andra grödor

Färsodlarnas Vegofärs är gjord på tre olika baljväxter, raps & en gnutta salt. Läs mer om våra mathjältar nedan.
Se filmen om färsen

Senaste nytt