Nya kostråd för första gången på 10 år – mer frukt, grönt och baljväxter
Livsmedelsverket har nyligen presenterat förslag om uppdaterade kostråd för 2025 för att främja en hälsosam och hållbar livsstil. De nya…
Läs merSötlupin är inte bara en klimatsmart gröda, den är också full med nyttigheter. Med ett proteininnehåll lika högt som soja, och över dubbelt så mycket fibrer som soja, bidrar vårt val av baljväxt till en Svenskodlad vegofärs som är både rik på fiber och protein. Dessutom saknar sötlupin mättade fetter och är naturligt låg i kalorier, vilket gör den till ett hälsosamt val för de som strävar efter en näringsrik och välbalanserad kost.
Spana in våra recept med vegofärs för att laga en måltid med både goda smaker och positiva hälsoeffekter.
Till skillnad från soja är sötlupin fördelaktig att odla i svenskt klimat. Den trivs i det nordiska klimatet och är inte värdväxt för rotröta eller liknande sjukdomar varför t.ex. åkerbönor och andra grödor kan odlas i växtföljd.
Likt soja binder sötlupinen kväve direkt från luften vilket gör att den inte behöver konstgödslas i samma utsträckning som andra grödor. Likaså har den långa rötter vilket har positiv inverkan på jorden på så sätt att den både luckrar upp och binder på samma gång, dvs sötlupinens rötter förhindrar erosion och näringsläckage.
Genom att använda svenskodlade baljväxter och grödor stöds lokal produktion och de långa transportsträckor som associeras med soja kan elimineras.