Svenskodlad mustig gulasch

Gulasch är ursprungligen en kött- och potatisgryta som kommer från Ungern och brukar serveras som soppa. Gulaschsoppa är Ungerns nationalrätt. Här har vi gjort en vegetarisk variant där vi byter ut köttet mot Svenskodlad Färs och serverar med en klick yoghurt och surdegsbröd. Perfekt höstmat.
4 port
Tid 1 timme

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 4 msk rapsolja
  • 1 st gul lök , hackad
  • 2 st vitlöksklyftor , pressad eller fint hackad
  • 1 st röd paprika , hackad
  • 1 st morot , hackad
  • 2 st stavar blekselleri , hackad
  • 6 st potatisar , delad i mindre bitar
  • 1 tsk kummin , malen
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 st lagerblad , torkade
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 6-8 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • surdegsbröd
  • matyoghurt
  • färsk timjan

Instruktioner

  • Bryn färsen i ca 2 msk olja i 7-8 minuter på medelhög värme till den fått en gyllene färg och doftar nötigt. Häll över till en stor gryta.
  • Stek nu lök, paprika, morot, selleri och vitlök till det mjuknat helt. Häll över grönsaksfräset till grytan med färs. Tillsätt nu tomatpuré och kryddor och låt allt steka tillsammans ett par minuter.
  • Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, lagerblad och potatis. Låt allt puttra på medelvärme under lock till potatisen är mjuk. Rör om emellanåt. Smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt med mer buljong efter önskad konsistens.
  • Servera gulaschgrytan med bröd, en klick yoghurt och färsk timjan.