Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Raps

Raps

Raps - en gyllene råvara

Den gyllene svenska rapsen har en mycket betydande roll i Färsodlarnas svenskodlade vegofärs. Det är den som binder samman färsen och bidrar med nyttiga fetter. Likt de baljväxter som ingår i den svenskodlade vegofärsen är rapsen odlad och skördad i Sverige, något som gynnar svenska bönder och landskap.

Se filmen om färsen
Färsodlarna - Svenskodlad Vegofärs - Ingredienser - Raps - Fyra Grödor

En lång historia av mat och natur

Genom århundradena har den gula rapsen blomstrat i det svenska jordbruket och varit en viktig del av den svenska landsbygdens mångfald. Då det är en blommande gröda ger den mat till bin och humlor, pollinerare som är mycket viktiga för jordbruket och den biologiska mångfalden. Rapsen är nära besläktad med växter som rova, kål och kålrot.

Genom historien har den format både vår matkultur och landskapet. Rapsoljan har länge varit en signatur i det svenska köket, använd i allt från traditionell husmanskost till moderna gourmeträtter.

Raps – Den bindande ingrediensen

Rapsen är den ingrediens som binder samman vår vegofärs och tillför de viktiga omättade fetterna. Dessa egenskaper gjorde att den svenskodlade vegofärsen blev komplett när rapsen tillsattes, både ur smak-, användnings- och näringssynpunkt.

Läs om våra andra grödor

Färsodlarnas Vegofärs är gjord på tre olika baljväxter, raps & en gnutta salt. Läs mer om våra mathjältar nedan.
Se filmen om färsen

Senaste nytt