Bolognese på Svenskodlad Baljväxtfärs

Här kommer ett härligt recept på en klassisk bolognese gjord på Svenskodlad Baljväxtfärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps). Visste du att genom att byta ut nötfärs mot Svenskodlad Baljväxtfärs så minskas rättens klimatavtryck med 22 kg CO2e (per 10 port.)!

portioner
Tid: 1 timmar
Tid: 1 timmar

0,32

Kg CO₂e

0,32

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 1 kg Svenskodlad Baljväxtfärs
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök, fint hackad
  • 200 g morot, fint hackad
  • 100 g stjälkselleri, fint hackad
  • 40 g vitlök, pressad
  • 160 g tomatpuré
  • 2 msk oregano
  • 2 msk timjan
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 liter vatten
  • 1.2 dl grönsaksfond
  • salt och peppar efter smak
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

346/82

5 g

<1 g

3 g

1 g

6 g

2 g

3 g

Instruktioner

  1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
  2. Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Alt stek lök, morot och selleri i ugnen.
  3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
  4. Lägg rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond i en kastrull. Låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Svenskodlad Baljväxtfärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

346/82

5 g

<1 g

3 g

1 g

6 g

2 g

3 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?