50/50 Bolognese

Här kommer ett härligt recept på en klassisk bolognese gjord med hälften Svenskodlad Vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps) och hälften nötfärs. Genom att byta ut 50 % av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar. Du bara måste pröva denna 50/50 bolognese!

Läs mer om hur Årets Kock 2022 Jessie Sommarström vill att andra ska applicera 50/50-principen i sin matlagning här.

portioner
Tid: 1 timmar
Tid: 1 timmar

1,91

Kg CO₂e

1,91

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 500 g Svenskodlad Baljväxtfärs
  • 500 g nötfärs
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök , hackad
  • 200 g morot , hackad
  • 100 g stjälkselleri , hackad
  • 40 g vitlök , pressad
  • 160 g tomatpuré
  • 2 msk oregano
  • 2 msk timjan
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 l vatten
  • 1.2 l grönsaksfond
  • salt
  • peppar
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

494/118

8 g

1 g

3 g

1 g

6 g

3 g

5 g

Instruktioner

  1. Häll upp Svenskodlad Baljväxtfärs på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
  2. Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna, tillsätt sedan nötfärs och bryn denna tills den fått en fin färg. Alt stek lök, morot, selleri och nötfärs i ugnen.
  3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
  4. Tillsätt sedan den rostade baljväxtfärsen, krossade tomater, vatten och grönsaksfond. Låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Svenskodlad Baljväxtfärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten. Njut av din 50/50 bolognese!
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

494/118

8 g

1 g

3 g

1 g

6 g

3 g

5 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?