kötbullar baljväxter ikea jessie sommarström

IKEA lanserar en ny köttbulle i samarbete med Jessie Sommarström

köttbullar ikea jessie sommarsträöm baljväxter färsodlarna

Det är 40 år sedan IKEA severade en alldeles egen version av den klassiska köttbullen för första gången. Nu introducerar IKEA Sverige en helt ny köttbulle, som utvecklats av Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström. Köttbullen – som består av hälften kött och hälften färs på hela, svenskodlade baljväxter – serveras under en begränsad period.

IKEA har sett en ökad efterfrågan på växtbaserade rätter och allt fler väljer att äta växtbaserat i IKEAs restauranger. Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, har under flera år baserat sin matlagningsfilosofi på att göra det enkelt att äta mer växtbaserat. IKEA vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ. De senaste åren har IKEA introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet, bland annat en plantbulle och en plantkorv. 

I maj 2024 lanserades ett första samarbete mellan organisationen Årets Kock och Jessie Sommarström, som då hade tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen. Rätten blev snabbt en favorit bland kunderna på IKEA och under de första fyra månaderna såldes hela 200 000 portioner. 

Köttbullarna kom till IKEA 1985

För att uppmärksamma att köttbullen funnits på IKEA i fyrtio år har Årets Kock och Jessie Sommarström tagit fram en modern version av den klassiska köttbullen för IKEA. Köttbullen består av hälften kött och hälften färs på hela, svenskodlade baljväxter – en variant av Svenskodlad Vegofärs (dagligvaruhandeln)/Svenskodlad Baljväxtfärs (food service).

– Vi är oerhört glada för att Jessie Sommarström, med sin passion för mat och djupa gastronomiska kunskaper, har tagit fram en ny köttbulle för att uppmärksamma att rätten funnits på IKEA i fyrtio år, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige. Tillsammans ser vi en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en av de mest ikoniska rätterna vi har på IKEA.  

Jessie Sommarströms moderna version av den klassiska köttbullen visar hur svensk matlagning traditionellt har drygat ut kötträtter med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, något som på senare år har glömts bort.

– Jag är otroligt glad att få göra detta tillsammans med IKEA, ett varumärke som enligt mig alltid ligger i framkant. Att de nu tar världens mest kända köttbulle in i framtiden genom att göra den mer hälsosam är verkligen inspirerande och ett bevis på mod och en vilja att blicka framåt, säger Jessie Sommarström. 

Köttbullen säljs under en begränsad period

Jessie Sommarströms köttbulle med hälften kött och hälften färs på hela, svenskodlade baljväxter säljs under en begränsad period, med start måndagen den 10 februari och kommer att kosta 45 kronor. 

Jessie Sommarströms version av köttbullen serveras med gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Kunden kan sedan välja mellan kokt potatis eller potatismos.

FOTO: IKEA Sverige


Publicerad 27 jan 2025

Senaste nytt