Klara och Hildas kåldolmar

Höstmat när det är som bäst! Det här goda receptet på kåldolmar har våra ambassadörer Klara och Hilda, @food4inspiration på Instagram, tagit fram. Serveras med tillbehör i säsong.
4 port
Tid 45 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

Kåldolmar

  • 1 pkt Svenskodlad Färs (1 pkt=400 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 st gul lök , hackad
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kantarellfond
  • 2 dl kokt ris
  • 1 st vitkålshuvud
  • 1 msk sirap
  • smör

Till servering

  • rårörda lingon
  • smörstekt äpple
  • picklad gurka
  • kokt potatis
  • persilja

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Stek färsen i cirka 2 matskedar olja på medelhög värme i cirka 5 minuter. Addera hackad lök, och stek i cirka 2 minuter till. 
  • Häll i grädde, kantarellfond och det kokta riset. Blanda runt allt och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  • Skär sedan ur roten på vitkålen och lägg den i kokande vatten. Koka bladen mjuka och plocka bort allt eftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir för mjuka. Se till att få ut minst 10 kålblad. 
  • Lägg fyllningen av färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en ugnsform.
  • Ringla över sirap och lite smält smör och tillaga i ugnen i cirka 40 minuter.