Kåldolmar i gräddig skysås

Prova denna gröna variant av en riktig klassiker. Kåldolmar i gräddig skysås, husmanskost när den är som bäst!

portioner
Tid: 1 timmar 20 minuter
Tid: 1 timmar 20 minuter

0,54

Kg CO₂e

0,54

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad färs (1 pkt = 400 g)
  • 0.5 dl kokt grötris eller kokt potatis
  • 1 st gul lök finhackad
  • 1 msk rapsolja eller smör
  • 0.5 dl ströbröd
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 st vitkålshuvud
  • 1 st ägg
  • 2 msk ljus soja
  • 5 dl utspädd fond t.ex brynt schalottenlök-, grönsaks- eller svampfond
  • Ljus sirap
  • Salt
  • Peppar
  • Ev. vitvinsvinäger eller citron
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

318/80

4 g

2 g

3 g

<1 g

7 g

5 g

3 g

Instruktioner

  1. Koka riset enligt förpackningen, låt kallna ordentligt. Du kan även använda överblivet ris eller kokt potatis
  2. Bryn löken mjuk i smör eller olja, låt svalna
  3. Blanda ströbröd med mjölk och hälften av grädden, låt svälla i 10 min. Rör då och då för att undvika klumpar
  4. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ströbrödblandningen, ris, lök, ägg och soja. Blanda allt. Smaka av med salt och peppar
  5. Sätt ugnen på 180 grader
  6. Koka upp en stor kastrull med vatten
  7. Skär bort roten från kålhuvudet och lägg hela huvudet i det kokande vattnet. När bladen lossnar så lägg dem i isvatten. Putsa sedan bort den grövre delen av bladnerven
  8. Fyll bladen med färsblandningen och rulla ihop till dolmar. Lägg dolmarna i en ugnsfast form och ringla över och pensla på sirap följt av uppkokt varm buljong och ev. lite salt
  9. Tillaga dolmarna i ugnen på 180 grader i ca 40-50 minuter till de har fått fin färg
  10. Häll av buljongen som bildats i formen i en kastrull, låt koka ner något
  11. Tillsätt resten av grädden och smaka eventuellt av med vitvinsvinäger eller citron, salt och peppar. Häll över dolmarna
  12. Servera förslagsvis med kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

318/80

4 g

2 g

3 g

<1 g

7 g

5 g

3 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?