Juliga kåldolmar

Juliga kåldolmar måste vara en av de godaste husmanskostklassikerna på julbordet. De är lite pill, men det är också supermysigt att göra och så generöst att bjuda nära och kära på. Här blandade vi vitkål och röd spetskål för de kanske vackraste kåldolmar du sett. Receptet är framtaget i samarbete med Vegomagasinet.

Se gärna även vårt recept från Klara och Hilda på deras goda kåldolmar.

portioner
Tid: 30 minuter
Tid: 30 minuter

0,19

Kg CO₂e

0,19

Kg CO₂e

Ingredienser

Juliga kåldolmar

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs
  • 1 st litet vitkålshuvud
  • 1 st litet rödkålshuvud eller röd spetskål
  • 0.5 dl grötris
  • 1.5 dl vatten
  • 1.5 dl vatten
  • 1 st gul lök , finhackad
  • 1 msk brynt schalottenlökfond
  • 0.5 tsk kryddpeppar , malen
  • salt
  • vitpeppar
  • ljus sirap

Till servering

  • kokt potatis
  • skysås
  • rårörda lingon
  • finhackad persilja
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

235/58

1 g

<1 g

4 g

<1 g

8 g

5 g

3 g

Instruktioner

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Du kan välja att göra lite olika. Ibland går det bra att skära bort en bit av roten på kålhuvudet och sedan dra av bladen försiktigt, för att sedan sjuda i någon minut tills de mjuknar. Du kan även stoppa ner hela kålhuvudet i det kokande vattnet och låta sjuda tills bladen lossnar. Då kan du enkelt dra bort dem när de är mjuka och sedan lägga över på en kökshandduk så länge. Fortsätt tills du inte kan ta bort fler kålblad.
  2. Skär bort den hårda mittnerven på kålbladet.
  3. Koka riset i ungefär den dubbla mängden vatten. Häll bort överflödigt vatten och låt riset svalna.
  4. Fräs löken i lite smör tills den mjuknar och börjar få färg. Häll över på en tallrik och låt svalna något.
  5. Blanda Svenskodlad Vegofärs med ris, lök, fond, kryddpeppar, salt och vitpeppar.
  6. Forma till en liten järp med hjälp av en sked och lägg i ena änden av ett kålblad. Vik över kålbladet, sedan in med sidorna och rulla ihop till en liten dolme. Fortsätt med resterande färs och kålblad.
  7. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sedan dolmarna så att de får fint med färg på båda sidor. Lägg ner i en ugnsform.
  8. Ringla över ljus sirap. Skopa över några deciliter av kålspadet från kastrullen i ugnsformen. Det ska inte täcka kåldolmarna helt.
  9. Ställ in i en ugn på 200 grader och låt tillagas i 30-40 minuter.
  10. Ta ut och häll över ”spadet” från formen i en bringare. Det kan användas till en skysås.
  11. Servera kåldolmarna med kokt potatis, skysås, rårörda lingon och persilja.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

235/58

1 g

<1 g

4 g

<1 g

8 g

5 g

3 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?