Livsmedelsverket har nyligen presenterat förslag om uppdaterade kostråd för 2025 för att främja en hälsosam och hållbar livsstil. De nya rekommendationerna bygger på den senaste forskningen och syftar till att inte bara förbättra folkhälsan utan också att minska matens miljöpåverkan.
En av de största förändringarna är att råden nu tydligare betonar växtbaserad kost, med uppmaningar om att äta mer frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Bland annat uppmuntras man nu att äta baljväxter som bönor, linser och ärtor varje dag, för att få i sig viktiga näringsämnen och minska behovet av animaliskt protein. Detta inte bara för att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, utan också för att minska klimatpåverkan från matproduktion.
Livsmedelsverket rekommenderar också minskat intag av rött kött och processat kött, vilket både bidrar till bättre hälsa och ett minskat klimatavtryck. Fisk och skaldjur lyfts fram som hälsosamma alternativ, men myndigheten betonar vikten av att välja hållbara och miljömärkta produkter.
Hälsan är grunden för kostråden
Så här ser förändringarna i förslagen till kostråd ut jämfört med tidigare kostråd, som gavs ut 2015:
- Den rekommenderade mängden frukt och grönt höjs något. Det beror på att baljväxter inte längre ingår i rekommendationen om minst 500 gram frukt och grönt per dag, utan finns i ett separat råd.
- Baljväxter lyfts i ett eget råd med rekommendationen att äta baljväxter ofta, gärna varje dag. Baljväxter är bönor, ärtor och linser.
- Rekommendationen om rött kött sänks, från högst 500 gram per vecka till 350 gram – av hälsoskäl och i linje med aktuell forskning. Endast en liten del bör vara charkprodukter. Rött kött är kött från nöt, gris, får och vilt.
Läs mer om rekommendationen om ökat intag av baljväxter.
Som tidigare innefattar kostråden även minskad konsumtion av socker och alkohol samt att välja hälsosamma fetter från vegetabiliska källor framför mättade fetter från animaliska produkter.
Sammanfattningsvis lägger Livsmedelsverkets nya råd stort fokus på att främja både individens hälsa och planetens välbefinnande genom att rekommendera mer växtbaserad mat, hållbara val och att äta baljväxter varje dag.
Från Livsmedelsverket.se:
Förslag till uppdaterade kostråd
Observera att kostråden nedan inte är formulerade och anpassade för allmänheten, utan endast beskriver innehållet i kostråden. Efter remissperioden vidtar arbetet med formulering av kostråden som riktar sig mot en bred allmänhet. De färdiga kostråden presenteras i början av 2025.
- Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
- Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna. (ändrat råd eftersom baljväxter inte längre ingår i mängden)
- Ät baljväxter ofta – gärna varje dag. (nytt råd)
- Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också gärna ingå i kosten.
- Välj rapsolja eller andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ (förtydligat råd)
- Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter. (ändrat råd)
- Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
- Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och framför allt sockersötade drycker.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
- Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
- Välj vatten framför andra drycker.
Källa: Livsmedelsverket.se