Svenskodlade wontons i svamp- och kålbuljong
Smarriga wontons i en värmande och mustig buljong.
Smarriga wontons i en värmande och mustig buljong.
Svamp- och kålbuljong
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela vitkålen i 2 cm tjocka skivor. Skiva gul lök. Skalet kan vara kvar om du tar bort eventuell smuts.
3. Lägg på en klädd plåt och rosta i ugnen tills gyllene. Ca 20 min.
4. Dela svampen i medelstora bitar och stek i lite olja med timjan i en stor kastrull en stund. Tillsätt kålen och löken.
5. Fyll på med 2 liter vatten och koka upp. Tillsätt soja, miso och fond. Låt reducera till ca hälften kvarstår.
6. Sila av buljongen och smaka av med vinäger och salt.
Svenskodlade wontons
1. Blanda soja, rapsolja, sesamolja och mirin. Blanda med färsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
2. Rosta i ugnen 10 minuter.
3. Riv svamp och morot på grova sidan av ett rivjärn. Eller mixa i en mixer.
4. Hacka löken och vitlöken.
5. Stek svamp, morot, lök, vitlök och ingefära i lite olja tills helt mjukt.
6. Blanda med den rostade färsen. Smaka eventuellt av med salt.
7. Lägg ut wontonarken på en ren yta. Lägg 1 tsk fyllning på varje ark. Fukta kanterna med lite vatten och vik ihop till en trekant. Fukta fingrarna och vik ihop kanterna till ett litet paket.
Servering
1. Koka upp buljongen. Lägg i wontons direkt i buljongen (gör 10-20 st åt gången). Koka i ca 3 minuter.
2. Lägg i skålar och häll över buljongen.