Svenskodlad mustig lasagne 

Detta recept på vegetarisk lasagne påminner om salsiccia i smakerna. Den går att göra helt växtbaserad. Men den som vill kan toppa med lite lagrad ost. Vi serverar den med en syrlig sallad och riktigt lyxig röd pesto.

Detta recept på vegetarisk lasagne är gjord med Svenskodlad vegofärs från Färsodlarna. Färsodlarnas produkter finns både i frysar och kylar runtom i landet, men vegofärsen finns även att köpa hos Mathem.se.

portioner
Tid: 1 timmar 20 minuter
Tid: 1 timmar 20 minuter

0,41

Kg CO₂e

0,41

Kg CO₂e

Ingredienser

Lasagne

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs
  • 800 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 dl vin
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 150 g svamp (t.ex skogschampinjoner), hackade
  • 0.5 st fänkål, finhackad
  • 1 st morot, finhackad
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2 st stjälkselleri, finhackade
  • 3 st vitlöksklyftor, rivna
  • 0.5 msk fänkålsfrön, rostade och mortlade
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 0.5 tsk rosmarin, torkad
  • 1 st citron, juice och zest
  • salt
  • peppar
  • olja till stekning
  • 500 g lasagneplattor
  • ev. riven lagrad ost

Béchamelsås

  • 60 g växtbaserat smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1.5 l havremjölk
  • salt
  • peppar
  • ev. muskot

Lyxig röd pesto

  • 1 dl cashewnötter, rostade
  • 1 dl valnötter, rostade
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 burk soltorkade tomater (200 g)
  • 1 burk marinerade kronärtskockor (290 g)
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

516

3

2

3

4

18

2

4

Instruktioner

Lasagne

  1. Stek lök, hackade grönsaker och svamp i en gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
  2. Addera tomatpuré och stek med den tills den får en mörkare färg. Häll sedan i vinet och låt alkoholen koka ur.
  3. Häll i krossade tomater, salt och peppar. Låt allt puttra under lock.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Stek färsen i olja i ca 10 minuter eller tills den är gyllene och doftar nötigt. Det går också bra att rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Krydda sedan med fänkålsfrön, salvia, rosmarin och salt.
  6. Häll över färsen till grytan och blanda allt med tomatsåsen. Tillsätt havregrädde, citronjuice och citronzest.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Béchamelsås: smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen sjuda i ca 5 min rör om under tiden. Smaka av med salt, nymalen peppar och eventuellt lite muskot.
  9. Montering: varva béchamel, lasagneplattor och färs. Avsluta med lasagneplattor och béchamel. Om du vill kan du toppa med riven ost. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter.

Lyxig röd pesto

  1. Mixa nötterna och vitlöken i en mixer.
  2. Häll i soltorkade tomater och marinera kronärtskockor inklusive oljan från båda burkarna. Mixa allt. Smaka eventuellt av med salt.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

516

3

2

3

4

18

2

4

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?