Suugo suqar – Somalisk färssås

Recept av Mattias Karlsson och i samarbete med Vegomagasinet. Många blir kanske förvånade när de får höra att spaghetti bolognese är populärt i Somalia… ja, fast med somaliska smaker så klart! Suugo suqar är precis det: en smakrik färssås med varma kryddor som kanel, kardemumma och spiskummin. Gjord på Svenskodlad vegofärs från Färsodlarna.

Recept av Mattias Kristiansson, Vegomagasinet. Foto: Eva Hildén

portioner
Tid: 40 minuter
Tid: 40 minuter

0,43

Kg CO₂e

0,43

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt=400 g)
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 st rödlök , finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 1 st grön paprika , finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 dl Xawaash kryddmix
  • 2 frp krossade tomater (à 400 ml)
  • 2 dl vatten
  • salt

Xawaash kryddmix (1 dl)

  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald svartpeppar
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald kanel
  • 0.3 tsk mald kardemumma
  • 0.3 tsk mald nejlika

Till servering

  • spaghetti
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

407/97

4 g

<1 g

3 g

<1 g

11 g

2 g

4 g

Instruktioner

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna eller gryta. Fräs Färsodlarnas Svenskodlade färs i 7-9 minuter. Den ska få fint med färg och börja dofta underbart.
  2. Rör ner lök, vitlök och paprika. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
  3. Rör ner tomatpuré och Xawaash kryddmix. Låt fräsa med i en minut.
  4. Häll på krossade tomater och vatten. Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Smaka av med salt.
  5. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen och servera tillsammans med din färssås.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

407/97

4 g

<1 g

3 g

<1 g

11 g

2 g

4 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?