Rostad aubergine med kryddfärs & tahiniyoghurt

Det här goda receptet, som @saltochtahini tagit fram, måste du bara prova. Detta recept utgör en perfekt vegetarisk förrätt eller som småplock i helgen.

portioner
Tid: 30 minuter
Tid: 30 minuter

Ingredienser

Kryddfärs

  • g Svenskodlad Vegofärs (1 pkt=400 g)
  • 1 st liten gul lök , finhackad
  • 2 tsk sju kryddor (finns i kryddhyllan i de flesta butiker)
  • 0.5 tsk gult currypulver
  • 0.5 tsk spiskumin
  • 2 msk färsk persilja , finhackad
  • salt
  • milda chiliflakes
  • olja till stekning

Aubergine

  • 1 st stor aubergine (eller två små) , skivad i 1,5 cm tjocka skivor
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Thaniyoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt (t.ex växtbaserad)
  • 0.5 dl tahini
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 msk citronjuce
  • 1 st vitlökklyfta , pressad
  • 1 tsk torkad mynta
  • salt

Till servering

  • mynta eller persilja
  • granatäpplekärnor
  • rostade pinjenötter

Instruktioner

Aubergine

  1. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
  2. Lägg ut aubergine på en klädd plåt, ringla över lite olivolja på båda sidor och krydda med salt och peppar.
  3. Rosta i ugnen ca 25 min, vänd auberginen och rosta ytterligare 15-20 min eller tills de är fint karamelliserade utanpå och krämiga inuti.

Kryddfärs

  1. Hetta upp olja i en stor panna, tillsätt lök och alla kryddor. Stek löken glansig och ha sedan i vegofärsen. Fördela färsen i ett tunt lager och stek ett par minuter, rör om och repetera tills du fått en något krispig färs med fin färg. Rör ner persiljan och ställ åt sidan.
  2. Blanda ingredienser till tahiniyoghurten i en skål, förvara i kylen till servering.

Servering

  1. Lägg ut rostad aubergine över ett serveringsfat. Toppa med färs och tahiniyoghurt. Avsluta med mynta, granatäppelkärnor och pinjenötter.
  2. Servera med bröd.

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?