Mat till vandringen: vegochili

Torka din egen mat till nästa vandringsutflykt. Den tar lite tid att förbereda, men sedan värmer du snabbt upp den på stormköket med vatten. Servera med tortillabröd. Eftersom den är torkad behöver den inte hållas kyld.

portioner
Tid: 10 timmar 30 minuter
Tid: 10 timmar 30 minuter

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs (1 pkt = 400 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 st gul lök , hackad
  • 2 st vitlöksklyftor , pressad eller fint hackad
  • 1 pkt tacokrydda
  • 1 msk chipotle paste
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 350 ml ljust öl
  • ev. en skvätt vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Serveringsförslag

  • tortillabröd
  • picklad rödlök

Instruktioner

Tillagning och torkning

  1. Bryn färsen i oljan i ca 10 minuter eller tills den fått en gyllene färg och doftar nötigt.
  2. Sänk värmen något och tillsätt lök, vitlök och tacokrydda. Stek tills löken mjuknat utan att ta färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och cipotle paste. Låt fräsa med en stund.
  4. Häll i ölet och låt koka bort nästan helt och hållet. Det är bra att ha kvar så lite vätska som möjligt innan den är dags att torka.
  5. Nu är det dags att torka grytan. Bred ut den på ett bakplåtspapper på en plåt.
  6. Torka i ugnen på 70 grader i ca 10 timmar. Förslagsvis under natten. Tips: se till att du inte har en ugn som stänger av sig automatiskt.
  7. När chilin har torkat helt och hållet förvarar du den tätt i en plastpåse utan luft. Gärna vakuumpackad om du har tillgång till en vakuummaskin.

Tillagning på utflykten

  1. Värm upp grytan i en kastrull på till exempel ett stormkök med några deciliter vatten. Fyll på med så mycket vatten som behövs. När grytan är varm är den klar.
  2. Servera förslagsvis med tortillabröd och picklad lök.

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?