Mapo Tofu

Mapo tofu är en het och klassisk kinesisk gryta med tofu och sichuanpeppar. En värmande och god rätt fylld med olika konsistenser och spännande smaker. Mapo tofu serveras ofta tillsammans med ångande varmt ris och är en favorit för både köttätare och vegetarianer över hela världen.

Detta recept är gjord med Svenskodlad vegofärs från FärsodlarnaFärsodlarnas produkter finns både i frysar och kylar runtom i landet, men vegofärsen finns även att köpa hos Mathem.se.

portioner
Tid: 30 minuter
Tid: 30 minuter

0,47

Kg CO₂e

0,47

Kg CO₂e

Ingredienser

Mapo Tofu

  • 400 g tofu (gärna medelfast)
  • 200 g Svenskodlad Vegofärs
  • 1 tsk sichauanpeppar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1.5 msk doubanjiang bönpasta
  • 4 st salladslökar
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk ljus soja
  • 3 msk shaoxingvin
  • 1 tsk strösocker
  • 4 dl vatten eller buljong
  • rapsolja

Till servering

  • ris
  • salladslök
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

498/119

4 g

<1 g

2 g

<1 g

15 g

1 g

5 g

Instruktioner

  1. Rosta sichuanpeppar i torr stekpanna. Mortla sedan.
  2. Skär tofun i kuber. Lägg åt sidan.
  3. Stek färsen i ca 10 minuter eller tills den är gyllene och doftar nötigt.
  4. Addera vitlök, ingefära, sichuanpeppar, sesamolja och salladslök i pannan. Spara lite salladslök till garnering. Stek tills löken mjuknat.
  5. Tillsätt bönpasta, soja, vin, socker låt allt koka ihop. Tillsätt sedan vatten eller buljong och låt allt puttra i några minuter till önskad konsistens. Servera med kokt ris och salladslök.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

498/119

4 g

<1 g

2 g

<1 g

15 g

1 g

5 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?