Klassiska bullar med gräddsås

En klassiker för veckans alla dagar.
Svenskodlade Vegobullar finns att köpa på Hemköp, Willys, utvalda ICA, Citygross, Eurocash och Mathem.se.
4 port
Tid 30 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 1-2 pkt Svenskodlade Vegobullar (1 pkt=260 g)
  • 100 g smör
  • 1 kg potatis , mjölig
  • 5 dl grädde
  • 1 tsk muskotnöt , mald
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk socker
  • salt
  • vitpeppar

Pressgurka

  • 1 st gurka
  • 6 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättika (24%)
  • 1 dl vatten
  • 0,5 st kruka persilja , hackad

Tillbehör

  • lingonsylt

Instruktioner

  • Skala potatisen och skär ner i små bitar i en kastrull. Häll i vatten och koka tills potatisen är mjuk och nästan faller isär.
  • Använd en mandolin eller en osthyvel för att skiva ner gurkan i en skål. Blanda ättika, salt, socker, persilja och vatten och rör om tills socker och salt har löst sig. Häll över gurkan och låt stå till servering.
  • Ner med 50 g smör i en stekpanna. Tillsätt vegobullarna när smöret har tystnat och stek tills härligt gyllenbruna och fina.
  • Häll av potatisen i en sil över diskhon och läggsedan silen med potatisen över kastrullen. Pressa potatisen genom silen ner i kastrullen med en sked. Tillsätt 50 g smör, 1 dl grädde och 1 tsk muskot. Blanda runt tills smöret är smält, salta och peppra.
  • Lägg de stekta bullarna i en skål och stäng av plattan. Vispa ner 1 msk mjöl i resterande smör i pannan och vispa sedan i 4 dl grädde följt av fond, soja och 1 msk socker. Sätt plattan på medelvärme och vispa om till såsen tjocknat något, smaka av med salt och peppar.
  • Nu är det klart! Servera vegobullarna med potatismoset, gräddsås, pressgurka och lingonsylt.