Kålpudding

Kålpudding, en riktig husmanklassiker. Servera gärna med kokt potatis, rårörda lingon och en god gräddsås. Den här rätten är billig och passar bra i matlådan!

portioner
Tid: 1 timmar
Tid: 1 timmar

0,76

Kg CO₂e

0,76

Kg CO₂e

Ingredienser

Kål

  • 1 kg vitkål
  • smör
  • ljus sirap
  • salt
  • peppar

Färs

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs
  • 1.5 dl kokt grötris
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st ägg
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk brynt schalottenlökfond
  • 2 dl grädde
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • kokt potatis
  • rårörda lingon
  • gräddsås
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

554/137

7 g

3 g

3 g

1 g

12 g

5 g

4 g

Instruktioner

Vitkål

  1. Halvera och skär bort stocken på vitkålen. Skär kålen i mindre bitar.
  2. Stek kålen i omgångar i smör till den mjuknar. Ringla över lite sirap och stek en stund till. Krydda med salt och peppar.

Färs

  1. Bryn färsen i olja i ca 10 minuter tills den fått fin färg och doftar nötigt. Det går också bra att rosta på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
  2. Mjukstek löken.
  3. Blanda den rostade färsen och stekta löken med övriga ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Lägg på färsblandningen och avsluta med resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kålen fått fin färg.
  2. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och gräddsås. Tips: använd en del av vätskan från kålfräset. Koka upp tillsammans med grädde, en skvätt soja och citronjuice så har du en riktigt god gräddsås till.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

554/137

7 g

3 g

3 g

1 g

12 g

5 g

4 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?