Kålpudding

Vegetarisk kålpudding – en modern twist på en älskad husmanklassiker! Här låter vi den sötstekte vitkålen möta en smakrik färs gjord helt utan kött, tack vare svenskodlad Vegofärs från Färsodlarna. Resultatet blir en värmande och mättande rätt som smakar precis som hemma!

Servera gärna den vegetariska kålpuddingen med kokt potatis, rårörda lingon och en len, klassisk gräddsås för en fulländad måltid. Perfekt både till vardagsmiddagen och som matlåda – den håller sig fin, är snäll mot plånboken och smakar minst lika gott dagen efter.


Har du redan testat detta recept på kålpudding? På vår recept-sida hittar du massa fler smarriga recept att inspireras av!

Vår vegofärs hittar du i välsorterade butiker runt om i landet. På HemköpICAMathem och Coop bland annat! Mer information om våra produkter och vart du hittar oss finner du på vår produktsida

portioner
Tid: 1 timmar
Tid: 1 timmar

0,76

Kg CO₂e

0,76

Kg CO₂e

Ingredienser

Kål

  • 1 kg vitkål
  • smör
  • ljus sirap
  • salt
  • peppar

Färs

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs
  • 1.5 dl kokt grötris
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st ägg
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk brynt schalottenlökfond
  • 2 dl grädde
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • kokt potatis
  • rårörda lingon
  • gräddsås
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

554/137

7 g

3 g

3 g

1 g

12 g

5 g

4 g

Instruktioner

Vitkål

  1. Halvera och skär bort stocken på vitkålen. Skär kålen i mindre bitar.
  2. Stek kålen i omgångar i smör till den mjuknar. Ringla över lite sirap och stek en stund till. Krydda med salt och peppar.

Färs

  1. Bryn färsen i olja i ca 10 minuter tills den fått fin färg och doftar nötigt. Det går också bra att rosta på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
  2. Mjukstek löken.
  3. Blanda den rostade färsen och stekta löken med övriga ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Lägg på färsblandningen och avsluta med resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kålen fått fin färg.
  2. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och gräddsås. Tips: använd en del av vätskan från kålfräset. Koka upp tillsammans med grädde, en skvätt soja och citronjuice så har du en riktigt god gräddsås till.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

554/137

7 g

3 g

3 g

1 g

12 g

5 g

4 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?