Julgöttbullar (vegan)

Uppgradera julbordet med dessa fantastiskt goda, dessutom helt veganska, 0%-köttbullar med julkryddor.

portioner
Tid: 30 minuter
Tid: 30 minuter

0,13

Kg CO₂e

0,13

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad färs (1 pkt = 400 g)
  • 70 g svamp riven
  • 1 gul lök hackad
  • 1 dl ströbröd
  • 1.5 dl havregrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk ljus soja
  • 1 msk fond t.ex brynt schalottenlök- eller grönsaksfond
  • 0.5 tsk kryddpeppar torkad
  • 1 krm kanel torkad
  • 1 krm kryddnejlika torkad
  • 4 msk rapsolja till stekning
  • salt
  • peppar
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

849/203

12 g

1 g

6 g

1 g

15 g

2 g

7 g

Instruktioner

  1. Stek hackad lök och svamp i hälften av oljan tills det mjuknat. Låt svalna.
  2. Blanda ihop ströbröd och havregrädde i skål. Låt stå och svälla i 10 minuter. Rör om emellanåt.
  3. I en bunke: blanda den stekta löken och svampen med Svenskodlad färs och de övriga ingredienserna, inklusive ströbrödsblandningen. Inte oljan. Blanda till en jämn smet och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåpet minst 10 minuter.
  4. Rulla till bullar och stek gyllene i olja. Servera på julbordet eller avnjut med exempelvis potatis. Tips: Låt gärna smeten stå och dra en längre stund. Du kan till och med förbereda kvällen innan.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

849/203

12 g

1 g

6 g

1 g

15 g

2 g

7 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?