Jessie Sommarströms lasagne

Kocken Jessie Sommarström gillar smaken och texturen på vår färs. Hon har tävlat i både Årets kock och tagit silvermedalj i Kockarnas kamp, där hon faktiskt lagade och bjöd kockarna på en baljväxtlasagne baserad på vår produkt. Nu har hon tagit fram ytterligare ett smarrigt recept tillsammans med oss.

portioner
Tid: 1 timmar
Tid: 1 timmar

0,68

Kg CO₂e

0,68

Kg CO₂e

Ingredienser

Baljväxtlasagne

  • 400 g Svenskodlad färs (1 pkt = 400 g)
  • 2 st gul lök , hackad
  • 2 st vitlöksklyfta , riven
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 st kvistar färsk timjan , repad (bladen från)
  • 800 g krossade tomater
  • 1.5 dl vatten
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Béchamelsås

  • 60 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Montering

  • 2 dl lagrad Svecia , riven (eller annan vällagrad ost)
  • 1 pkt lasagneplattor

"Hummus" på svenska gula ärtor med kålsallad

"Hummus"

  • 300 g gula ärtor (kokta)
  • 1 dl rostade solroskärnor
  • 2 st vitlöksklyftor (rivna)
  • 2.5 tsk misopasta
  • 1.5 msk citronjuice (ca)
  • 1.5 msk soja
  • 0.8 dl rapsolja
  • 1 dl kallt vatten (ca)

Kålsallad

  • Välj kål efter tycke och smak (t.ex.svartkål, blomkål, rödkål och grönkål)
  • citron
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • rapsolja till stekning
  • rostade solroskärnor , hackade
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

695/166

8 g

2 g

4 g

<1 g

17 g

3 g

6 g

Instruktioner

Baljonese (bolognese på baljväxter)

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att bryna den svenskodlade färsen i stekpanna på medelhög värme i 3 msk rapsolja ca 7-8 min, rör om emellanåt. Lägg sedan färsen i en gryta.
  3. Mjukstek sedan lök, vitlök och timjan i rapsolja, tillsätt sedan tomatpuré och bryn ytterligare en stund lägg sedan det i grytan tillsammans med färsen.
  4. Tillsätt sedan krossade tomater och låt puttra i ca 10 min.
  5. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Béchamelsås

  1. Smält smöret och rör ner mjölet.
  2. Späd med mjölken under vispning.
  3. Låt såsen sjuda i ca 5 min rör om under tiden.
  4. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Montering

  1. Använd en ugnssäker form, börja med att lägga lite béchamelsås i botten sedan lasagneplattor. Varva sedan béchamelsås, färs och lasagneplattor.
  2. Avsluta med béchamelsås och riven ost.
  3. Sätt in lasagnen i mitten av ugnen i ca 40 min.

”Hummus”

  1. Mixa allt utom vatten och olja i en matberedare/mixer tills allt är ordentligt krossat (skrapa ner det mixade från kanterna och i rör om i botten emellanåt så allt i skålen blir ordentligt mixat).
  2. Tillsätt rapsolja och avsluta med att mixa ned vattnet lite i taget till önskad konsistens.
  3. Smaka av med ev. mer citronjuice.

Kålsallad

  1. Dela ner t.ex grönkål och svartkål i mindre bitar. Strimla t.ex rödkål och skär blomkål i tunna skivor.
  2. Ta hälften av kålen lägg i en bunke, salta och ringla över lite olivolja krama kålen ordentligt med händerna.
  3. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek den resterande kålen hastigt. Låt svalna något och blanda sedan den stekta med den kramade kålen.
  4. Smaka av med citron och nymalen svartpeppar.

Servering

  1. Lägg hummusen i botten på en skål och dra den mot kanterna med en sked.
  2. Lägg kålsalladen i mitten och strö över rostade solroskärnor.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

695/166

8 g

2 g

4 g

<1 g

17 g

3 g

6 g


Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /home/farsodlarna/public_html/wp-content/themes/farsodlarna/single-recipes.php on line 348

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?