Färsodlarnas helgbolognese

Vår mustiga helgbolognese som blir bättre ju längre den får puttra.

portioner
Tid: 45 minuter
Tid: 45 minuter

0,43

Kg CO₂e

0,43

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs
  • 4 msk rapsolja
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st stjälkselleri, hackad
  • 2 st vitlöksklyfta, finhackad eller riven/pressad
  • 70 g svamp, hackad eller grovt riven
  • 1 msk oregano, torkad
  • 2 dl vatten, (eller buljong)
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk Vitvinsvinäger, (eller en skvätt efter smak)
  • 1 dl Ev. vitt vin, (kan uteslutas)

Till servering

  • 6 port. valfri pasta
  • färsk basilika eller oregano
  • riven parmesan
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

414/99

3 g

<1 g

3 g

<1 g

11 g

2 g

4 g

Instruktioner

  1. Börja med att bryna färsen i 2 msk olja på medelvärme i ca 10 minuter så den får en gyllene färg runt om. Häll sedan över till en stor kastrull eller gryta. Det går också bra att rosta färsen i ugnen på 200 grader tills gyllene.
  2. Stek lök, morot, stjälkselleri, vitlök och svamp i resten av oljan tills det har mjuknat utan att ta färg. Häll över fräset tillfärsen och tillsätt tomatpuré, torkad oregano, salt och peppar. Låt allt steka tillsammans i ett par minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater, hälften av vattnet och eventuellt vin. Höj värmen och låt allt puttra i 15-20 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Har du tid får du gärna låta din bolognese puttra i en timme eller två, det gör den bara godare. Smaka av med en skvätt vitvinsvinäger. Tips: har du en parmesankant över? Släng i den och låt den puttra med. Plocka upp innan servering.
  4. Servera med nykokt pasta, basilika och riven parmesan. Smaksätt gärna med chili eller örter du gillar!
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

414/99

3 g

<1 g

3 g

<1 g

11 g

2 g

4 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?