Bibimbap

Bibimbap är en koreansk maträtt där ris serveras med massor av goda tillbehör. I vårt recept har vi kryddat upp och stekt färs som vi serverar med goda grönsaker och ett stekt ägg på toppen.

portioner
Tid: 30 minuter
Tid: 30 minuter

0,69

Kg CO₂e

0,69

Kg CO₂e

Ingredienser

Färs

  • 400 g Svenskodlad färs (1 pkt = 400 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 10 cm purjolök , strimlad
  • 2 st vitlöksklyftor , rivna
  • 1 msk risvinäger (kan ersättas med vitvinsvinäger)
  • 1 msk agavesirap eller honung
  • salt
  • peppar

Snabbpicklad chiligurka

  • 1 st gurka , tunt skivad
  • 0.5 st chili , finhackad
  • 2 msk risvinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g färska böngroddar
  • 1.5 l vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk japansk soja

Till servering

  • 4 port. kokt ris
  • 4 st stekta ägg
  • Kimchi
  • Morötter , strimlade eller rivna
  • Färsk koriander , hackad
  • Chilimajonnäs eller Gochujang (koreansk chilipasta)
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

353/84

4 g

1 g

2 g

<1 g

8 g

2 g

3 g

Instruktioner

Färs

  1. Bryn färsen i rapsolja och sesamolja på medelvärme i 7-8 minuter så den får en gyllen färg runt om.
  2. Tillsätt purjolök och vitlök och stek tills det mjuknat.
  3. Tillsätt vinäger, soja och sirap. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Gurka

  1. Blanda risvinäger, strösocker och salt.
  2. Blanda med gurka och chili. Ställ åt sidan.

Groddar

  1. Lägg groddarna i en sil. Koka upp vatten och häll över groddarna. Skölj sedan direkt i kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Blanda groddarna med sesamolja och japansk soja.

Servering

  1. Lägg riset i botten på fyra skålar. Toppa med färs, picklad chiligurka, marinerade böngroddar, kimchi, koriander och strimlad morot. Avsluta med ägget och servera med chilimajonnäs eller gochujang.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

353/84

4 g

1 g

2 g

<1 g

8 g

2 g

3 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?