Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström

Årets Kock Jessie Sommarström har skapat Årets Rätt 2023 med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50 % av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar. 50/50 är en bra början! Med detta recept kan även du laga årets rätt 2023!

portioner
Tid: 45 minuter
Tid: 45 minuter

Ingredienser

Tomatsås

  • 0.5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk Arla Svenskt Smör
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 dl vitt vin
  • 400 g konserverade hela tomater
  • 0.5 st kruka färsk basilika
  • 1 tsk strösocker
  • 0.5 dl rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

50/50-köttbullar

  • 1 dl Arka Ko vispgrädde
  • 0.5 dl ströbröd
  • 0.5 st gul lök
  • 250 g Svenskodlad Vegofärs (1 pkt = 400 g)
  • 250 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 0.5 st citron , finrivet skal
  • msk finhackad färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • msk Arla Svenskt Smör , till stekning

Till servering

  • 360 g pasta , efter önskemål
  • 0.5 st kruka färsk basilika
  • riven lagrad prästost

Instruktioner

Tomatsås

  1. Skala och finhacka löken. Skala och finriv vitlöken.
  2. Stek lök och vitlök i olivolja och smör tillsallt är mjukt utan att det får färg.
  3. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
  4. Häll på tomaterna, skölj burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
  5. Tillsätt basilikan.
  6. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

50/50-köttbullar

  1. Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
  2. Blanda Svenskodlad Vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
  3. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
  4. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
  5. Stek bullarna i smör så du får en fin yta tillsbullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Pasta

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Lägg upp pastan, toppa med tomatsåsen och 50/50-bullarna.
  3. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?