50/50 Lasagne

Här är receptet på en krämig och härlig klassisk lasagne gjord på Svenskodlad Baljväxtfärs och nötfärs! Detta vego-lasagne recept använder sig av 50/50 principen, och genom att byta ut 50 % av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar. Läs mer om hur Årets Kock 2022 Jessie Sommarström vill att andra ska applicera 50/50-principen i sin matlagning här.

portioner
Tid: 1 timmar 30 minuter
Tid: 1 timmar 30 minuter

1,81

Kg CO₂e

1,81

Kg CO₂e

Ingredienser

Bolognese

  • 500 g Svenskodlad Baljväxtfärs
  • 500 g nötfärs
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök, fint hackad
  • 200 g morot, fint hackad
  • 100 g stjälkselleri, fint hackad
  • 40 g vitlök, pressad
  • 160 g tomatpuré
  • 2 msk oregano
  • 2 msk timjan
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 liter vatten
  • 1.2 dl grönsaksfond
  • salt och peppar efter smak

Bechamel

  • 50 g smör
  • 70 g mjöl
  • 1.4 l mjölk
  • 330 g ost
  • 1.5 krm muskotnöt
  • salt

Montering

  • lasagneplattor
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

608/145

7 g

2 g

2 g

<1 g

13 g

3 g

6 g

Instruktioner

Bolognese

  1. Häll upp Svenskodlad Baljväxtfärs på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
  2. Bryn gul lök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Tillsätt sedan nötfärs och bryn denna tills den fått en fin färg. Alt stek löken, morot, selleri och nötfärs i ugnen.
  3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
  4. Häll i kastrullen rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Svenskodlad Baljväxtfärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.

Bechamel

  1. När bolognesen puttrar passar vi på att göra bechamel!
  2. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl.
  3. När det är klumpfritt vispas mjölken i lite i taget.
  4. När all mjölk är i vispad tillsätts hälften av osten. Rör om och låt såsen koka upp för rätt konsistens
  5. Krydda upp med muskotnöt och salt, ställ sedan såsen åt sidan.

Montering

  1. Varva bechamel, lasagneplattor och bolognese i ett bleck och avsluta med ett lager sås som sedan toppas med resterande ost.
  2. Ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter på 200℃.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

608/145

7 g

2 g

2 g

<1 g

13 g

3 g

6 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?