Här kommer ett recept på en fräsch rätt med vietnamesiska smaker som vi lovar kommer väcka liv i smaklökarna!
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Färs
- 400 g Svenskodlad färs (1 pkt = 400 g)
- 4 msk rapsolja
- 150 g shiitakesvamp , hackad
- 2-3 st salladslök , tunt skivade
- 2 st vitlöksklyftor , rivna
- 1 msk färsk ingefära , riven
- 1 msk sesamolja
- 1 tsk agavesirap eller honung
- 1 st färsk chili , hackad
- 1 tsk vegetarisk fisksås
- salt
Dippsås
- 2 st lime , juice
- 1-2 st färsk chili , finhackad
- 1 st klyfta vitlök , riven
- 2 msk vegetarisk fisksås
- 1,5 msk agavesirap eller honung
- 1 dl vatten
- 1 näve färsk mynta , hackad
- 1 näve färsk koriander , hackad
Till servering
- Salladsblad
- Färsk mynta
- Jordnötter , hackade
- Ev. andra grönsaker
Färs
Bryn svamp i 1 msk olja och lägg sedan åt sidan.
Bryn färsen i 3 msk olja till gyllenbrun och krispig.
Blanda övriga ingredienser till färsen i en skål. Tillsätt blandningen i den färdigstekta färsen. Rör om och smaka av med lite salt. Häll upp i en serveringsskål.
Servera färsen med krispiga salladsblad, färsk mynta, jordnötter och dippsås. Tips: rätten kan med fördel serveras med fler goda grönsaker och dippsåser. Hoppas det smakar!