Färsodlarna - Om oss -Märkningar - Äkta Vara

Äkta Vara

Färsodlarnas Svenskodlade vegofärs – En Äkta Vara

Den oberoende konsumentföreningen Äkta vara strävar efter att göra det enkelt för konsumenten att välja genuina och ärliga livsmedel. Med detta startade Äkta vara Ä-märket, som kan användas på livsmedel som är fria från tillsatser, konstgjorda aromer och industriella ingredienser. I vanliga livsmedel tillåts cirka 330 olika livsmedelstillsatser. Livsmedelstillsatser innebär att ämnen tillsätts i produkten för att öka hållbarhet, påverka konsistens och förstärka smak och färg. I Ä-märkta produkter tillåts endast bakpulver och fruktpektin i vissa fall som tillsatser.

Märkningen kan endast användas på förädlade produkter eftersom det är där tillsatser, aromer och andra ingredienser används. Råvaror som råa grönsaker, kött eller frukt kan därför inte märkas. Tanken är också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll. Ä-märket strävar efter att inte vilseleda konsumenten och har därför krav på att produktens namn, bild och innan information ska överensstämma med det som konsumenten förväntar sig. Ä-märket ska göra det enkelt för konsument att välja ärliga produkter utan att behöva läsa innehållsförteckningar i detalj.

När ett företag vill använda sig av märkningen för en produkt skickas en ansökan in till Äkta vara. Därefter kontrolleras och granskas produkten efter de regler som finns. Vid godkännande får märket användas i marknadsföring av produkten samt tryckas på förpackningen.

Källa: Äkta vara.