Vegansk Lasagne på Svenskodlad Baljväxtfärs

Här är receptet på en krämig och härlig vegansk klassisk lasagne gjord på Svenskodlad Baljväxtfärs.

portioner
Tid: 1 timmar 30 minuter
Tid: 1 timmar 30 minuter

0,44

Kg CO₂e

0,44

Kg CO₂e

Ingredienser

Bolognese

  • 1 kg Svenskodlad Baljväxtfärs
  • 2 dl rapsolja
  • 300 g gul lök, fint hackad
  • 200 g morot, fint hackad
  • 100 g stjälkselleri, fint hackad
  • 40 g vitlök, pressad
  • 160 g tomatpuré
  • 2 msk oregano
  • 2 msk timjan
  • 1.6 kg krossade tomater
  • 1.5 liter vatten
  • 1.2 dl grönsaksfond
  • salt och peppar efter smak

Bechamel

  • 50 g rapsolja
  • 70 g mjöl
  • 1.4 l havremjölk
  • 330 g vegansk ost , riven
  • 1.5 krm muskotnöt
  • salt

Montering

  • lasagneplattor
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

612/146

7 g

2 g

3 g

<1 g

15 g

4 g

4 g

Instruktioner

Bolognese

  1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
  2. Bryn gullök, selleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/sellerin börjat mjukna. Alt stek lök, morot och selleri i ugnen.
  3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano och timjan och låt denna få lite färg. Alt rosta tomatpurén med vitlök och örter i ugnen.
  4. Lägg rostad färs, krossade tomater, vatten och grönsaksfond i en kastrull. Låt sedan detta sjuda i 20-30 min.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Svenskodlad Baljväxtfärs absorberar vätska så du kan behöva reglera det under koktidens gång. Enklast gör du det genom att tillsätta mer buljong eller vatten.

Bechamel

  1. När bolognesen puttrar passar vi på att göra bechamel!
  2. Värm olja en kastrull och vispa ner mjöl.
  3. När det är klumpfritt vispas havremjölken i lite i taget.
  4. När all havremjölk är i tillsätts hälften av veganska osten. Rör om och låt såsen koka upp till rätt konsistens.
  5. Krydda upp med muskotnöt och salt, ställ sedan såsen åt sidan.

Montering

  1. Varva bechamel, lasagneplattor och bolognese i ett bleck och avsluta med ett lager sås som sedan toppas med resterande ost.
  2. Ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter på 200℃.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

612/146

7 g

2 g

3 g

<1 g

15 g

4 g

4 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?