Tusen Små Rätter: mezetallrik

Klara Ingemyr, bakom kontot @1000smaratter, har i stolt samarbete med oss tagit fram detta goda recept på en mezetallrik. ”Här har jag lagat en mezetallrik med sånt som är gött att slänga i en wrap om man vill. Svenskodlade Vegobullar, hummus, yoghurtsås, paprikasås, stark tomatröra (varför inte ha fyra såser hehe), krispiga grönsaker, bulgursallad och örter. – Säger Klara

Svenskodlade Vegobullar finns att köpa på Hemköp, Willys, utvalda ICA, Citygross, Eurocash och Mathem.se.

portioner
Tid: 45 minuter
Tid: 45 minuter

Ingredienser

  • 260 g Svenskodlade Vegobullar (1 pkt=260 g)
  • 0.5 st gurka
  • 1 st granatäpple
  • 1 st gul lök eller rödlök
  • 1 st citron
  • hummus (färdig eller hemgjord)
  • cornichons
  • rädisor
  • smör eller rapsolja till stekning

Bulgursallad

  • 2 dl bulgur
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 0.5 paket fetaost
  • 1 näve färsk bladpersilja
  • olivolja
  • citronsaft
  • salt
  • peppar

Het tomatröra

  • 0.5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 st röd chili eller chiliflakes
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • kryddor: spiskummin, salt, peppar, paprikapulver, oregano, mald koriander

Paprikasås

  • 2 st inlagda paprikor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st chili eller chiliflakes
  • några blad färsk bladpersilja
  • salt
  • vitvinsvinäger

Youghurtsås

  • 1 dl youghurt
  • 0.3 st citron, juice
  • 0.5 st vitlöksklyfta , riven
  • färsk, torkad eller fryst dill
  • salt
  • peppar

Till servering

  • libabröd

Instruktioner

Bulgursallad

  1. Koka bulgur i grönsaksbuljong.
  2. Smula i fetaost och hackad persilja, i med citron, salt, peppar och olivolja och rör ihop. Ha i lite av granatäpplekärnorna om duvill.

Het tomatröra

  1. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olja.
  2. I med krossade tomater och vinäger samt alla kryddor. Koka ihop ca 20-30 min utan lock tills det blivit en lite tjockare tomatsås.

Paprikasås

  1. Mixa ihop alla ingredienser. Klart!

Yoghurtsås

  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Klart!

Bullar

  1. Stek de frysta vegobullarna med lite olja på medelvärme i ca 10 minuter.
  2. Skär upp grönsaker och örter. Servera med varmt libabröd. Perfekt som plockmat eller wrap!

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?