Svenskodlad höstig chili med kantareller

Snabb, höstig och mustig chili till mysiga mörka kvällar eller krispiga soliga dagar.
4 port
Tid 45 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 4 msk rapsolja
  • 1 st gul lök , hackad
  • 100 g kantareller , hackade
  • 2 st vitlöksklyftor , pressad eller fint hackad
  • 1 pkt smokey tacokrydda
  • 2 st tärningar svampbuljong
  • 4 st kvistar timjan , bladen
  • 1 st flaska ljust öl (330 ml-500 ml)
  • 1 pkt krossade tomater (ca 400 g)
  • 1 msk kinesisk soja
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • nachos eller bröd
  • färsk koriander
  • crème fraiche
  • picklad rödlök
  • jalapeño

Instruktioner

  • Hetta upp rapsoljan i en gryta eller en stekpanna men höga kanter. Häll sedan i färs och låt stekas/rostas i ca 4-5 min för att sedan ha i gul lök och kantareller. Låt detta rostad tills löken och kantarellerna mjuknat, ca 4-5 min. Nu bör färsen ha fått en härligt gyllenbrun färg.
  • Nu är det dags att sänka värmen något och vända ner vitlök, tacokrydda, svampbuljong och bladen från timjankvistarna. Rör runt tills det är jämnt fördelat i färsen och låt rosta i ca 2-3 min.
  • Nu är det dags att hälla ner ölen, de krossade tomaterna och sojan. Beroende på hur mycket öl du haft till förfogande behöver du alternativt komplettera med vatten tills färsen är någorlunda täckt i vätska.
  • Höj värmen på plattan till medelhög och låt vätskan ånga bort till att chilin nått önskad konsistens.
  • När chilin puttrat klart smakar du av men salt och peppar. Servera sedan i djupa skålar med en klick crème fraiche, picklad rödlök, skivad färsk jalapeño, färsk koriander och nachos eller bröd.