Svenskodlad färsgratäng

En härlig färsgratäng med potatis och ett lager av frasig ost. Tillaga i ugnsform eller varför inte direkt i ugnssäkra matlådor? Servera gärna med en grönsallad till.

Detta recept på färsgratäng är gjord med Svenskodlad vegofärs från Färsodlarna. Färsodlarnas produkter finns både i frysar och kylar runtom i landet, men vegofärsen finns även att köpa hos Mathem.se.

portioner
Tid: 1 timmar 20 minuter
Tid: 1 timmar 20 minuter

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kg fast potatis , skrubbade och tunt skivade
  • 2 st gul lök , hackad
  • 2 st vitlöksklyftor , pressad eller riven
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten + buljongtärning (eller fond)
  • 2 tsk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl grädde
  • 200 g riven ost
  • smör
  • salt
  • peppar

Serveringsförslag

  • grönsallad

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn färsen i rapsolja på medelhög värme i ca 10 min (om du använder fryst färs). Rör om emellanåt. Stek tills färsen är gyllene och doftar nötigt.
  3. Addera lök, vitlök och timjan och stek tills det mjuknat. Tillsätt sedan tomatpuré och bryn ytterligare en stund.
  4. Tillsätt sedan krossade tomater, buljong, soja och dijonsenap. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.
  5. Smörj botten på en ugnssäker form med smör. Varva färsås och lager av skivad potatis i formen. Salta och peppra på potatisen mellan varven. Avsluta med färssås och häll över grädden.
  6. Strö över riven ost och grädda i ugnen ca 60 minuter eller tills potatisen är mjuk och osten har fått fin färg.
  7. Servera förslagsvis med en grönsallad.

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?