Svenskodlad färsgratäng med potatis

En härlig färsgratäng med potatis och ett lager av frasig ost. Tillaga i ugnsform eller varför inte direkt i ugnssäkra matlådor? Servera gärna med en grönsallad till.
6 port
Tid 1 timme 20 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kg fast potatis , skrubbade och tunt skivade
  • 2 st gul lök , hackad
  • 2 st vitlöksklyftor , pressad eller riven
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten + buljongtärning (eller fond)
  • 2 tsk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl grädde
  • 200 g riven ost
  • smör
  • salt
  • peppar

Serveringsförslag

  • grönsallad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Bryn färsen i rapsolja på medelhög värme i ca 10 min (om du använder fryst färs). Rör om emellanåt. Stek tills färsen är gyllene och doftar nötigt. 
  • Addera lök, vitlök och timjan och stek tills det mjuknat. Tillsätt sedan tomatpuré och bryn ytterligare en stund. 
  • Tillsätt sedan krossade tomater, buljong, soja och dijonsenap. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar. 
  • Smörj botten på en ugnssäker form med smör. Varva färsås och lager av skivad potatis i formen. Salta och peppra på potatisen mellan varven. Avsluta med färssås och häll över grädden. 
  • Strö över riven ost och grädda i ugnen ca 60 minuter eller tills potatisen är mjuk och osten har fått fin färg. 
  • Servera förslagsvis med en grönsallad.