Sötsur gryta med Svenskodlad Färs, morötter och dill

Med det här receptet har vår ambassadör Niclas Tuomela vegofierat den svenska klassikern kalv i dill. "Denna rätt är viktigt att man smakar av så du har den rätta balansen mellan, syra, sötma och sälta, det går att byta ut kalvffonden mot grönsaksfond för helt vegetarisk version."
Enligt Niclas själv är det hans bästa recept hittills.
4 port
Tid 1 timme

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 500 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 0,5 dl kalv- eller grönsaksbuljong
  • 5 st morötter
  • 2 st gul lök
  • 1 st kruka dill
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk dillfrö
  • 5 st vitpepparkorn
  • maizenaredning
  • kokt potatis
  • salt
  • smör
  • 4 st brödskivor
  • 50 g lagrad ost

Instruktioner

  • Stek färsen och en finhackad gullök i smör och glöm ej krydda den med salt peppar och dillfrö.
  •  Koka morötterna samt en hel lök i ca 5 min.
  • Koka ihop grädde och fond och lagerblad. Tillsätt socker och ättika
  • Skiva en av morötterna i tunna skivor blanda med färsen, slå sedan på gräddblandningen och koka ihop ett par minuter. Finhacka hälften av dillen och blanda i slutet, red med lite maizena tills önskad konsistens.
  • Dela morötterna på längden och löken på mitten, stek snittsidan på löken i en het stekpanna, löken blir vacker att garnera med när du plockar ur de små kopparna.
  • Smöra bröden och lägg på lite dill och den lagrade osten och gratinera dem i ugnen.
  • Lägg upp färsgrytan i en djup tallrik, lägg 2 halvor av morötter över, garnera med lökkopparna och sprid ut små dillvipor över grytan.