Rostad aubergine med kryddfärs

Det här goda receptet, som @saltochtahini tagit fram, måste du bara prova. Perfekt som förrätt eller småplock i helgen.
4 port
Tid 30 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

Kryddfärs

  • 250-300 g Svenskodlad Vegofärs (1 pkt=400 g)
  • 1 st liten gul lök , finhackad
  • 2 tsk sju kryddor (finns i kryddhyllan i de flesta butiker)
  • 0,5 tsk gult currypulver
  • 0,5 tsk spiskumin
  • 2 msk färsk persilja , finhackad
  • salt
  • milda chiliflakes
  • olja till stekning

Aubergine

  • 1 st stor aubergine (eller två små) , skivad i 1,5 cm tjocka skivor
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Thaniyoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt (t.ex växtbaserad)
  • 0,5 dl tahini
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk citronjuce
  • 1 st vitlökklyfta , pressad
  • 1 tsk torkad mynta
  • salt

Till servering

  • mynta eller persilja
  • granatäpplekärnor
  • rostade pinjenötter

Instruktioner

Aubergine

  • Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
  • Lägg ut aubergine på en klädd plåt, ringla över lite olivolja på båda sidor och krydda med salt och peppar.
  • Rosta i ugnen ca 25 min, vänd auberginen och rosta ytterligare 15-20 min eller tills de är fint karamelliserade utanpå och krämiga inuti.

Kryddfärs

  • Hetta upp olja i en stor panna, tillsätt lök och alla kryddor. Stek löken glansig och ha sedan i vegofärsen. Fördela färsen i ett tunt lager och stek ett par minuter, rör om och repetera tills du fått en något krispig färs med fin färg. Rör ner persiljan och ställ åt sidan.
  • Blanda ingredienser till tahiniyoghurten i en skål, förvara i kylen till servering.

Servering

  • Lägg ut rostad aubergine över ett serveringsfat. Toppa med färs och tahiniyoghurt. Avsluta med mynta, granatäppelkärnor och pinjenötter.
  • Servera med bröd.