Nickes sandwich med timjanfärs och stuvade kantareller

Höstens kanske godaste sandwich med stekt timjansfärs, stuvade kantareller, parmesan och citronmarinerad silverlök. Den här matiga mackan vill du inte missa. Recept av Niclas Tuomela.
4 port
Tid 40 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 300 g Svenskodlad Färs (1 pkt=400 g)
  • 4 st skivor levainbröd
  • 2 st gul lök , hackad
  • 1 st vitlöksklyfta , finhackad
  • 4 st kvistar timjan
  • 1 msk soja
  • 300 g rensade kantareller eller annan svamp
  • 0,5 st påse rucola
  • 1 st citron
  • 1 st silverlök
  • 50 g parmesanost , riven
  • 1 msk mjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk curry
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Börja med att göra stuvningen genom att steka mjölet i en kastrull med smör, slå på mjölken och koka ihop. Den ska bli ganska krämig så den håller kvar på mackan. Nu har du en béchamel som grund.
  • Stek svampen på hög värme med smör. Efter 4 minuter tillsätt en hackad lök, curry, salt och peppar och fortsätt steka en minut. Slå sedan på béchamelsåsen och koka ihop en kort stund.
  • Skiva silverlöken på mandolin i tunna skivor, marinera den med saften och zest från en citron och lite olivolja.
  • Stek färsen i rikligt med smör, en hackad lök och vitlök. Tillsätt soja och krydda ordentligt när färsen fått en gyllenbrun färg.
  • Stek brödskivorna i olivolja tills de fått fin färg på båda sidor sedan kommer det roligaste; att montera smörgåsen.
  • Lägg först på rucolan brödet, följt av färsen så det täcker toasten. Toppa sedan med svampstuvningen och silverlöken. Tillsist strö över parmesanen och njut!
    Det här är en riktigt höstlig matig sandwich som passarutmärkt med något trevligt rött vin gärna ett smakrikt sådant…