Linnéas tacos med mynta- och tomatsalsa

I samarbete med Linnéas Lantkök har hon tagit fram ett riktigt gott tacosrecept. "Perfekt för mig som gillar att laga mat på närproducerade råvaror!" säger Linnéa själv. Foto: Linnéa Fridh
4 port
Tid 45 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 1 st gul lök
  • 1 st röd chili
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vatten
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk limejuice
  • 0,5 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • olja till stekning

Tomatsalsa med mynta

  • 400 g tomater, gärna små
  • 1-2 st jalapeño
  • 0,5 dl rödlök , finhackad
  • 0,5 dl färsk mynta , finhackad
  • 1 msk limejuice
  • 1 krm salt

Vitlökssås

  • 2 dl växtbaserad creme fraiche
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk limejuice
  • 1 krm salt

Till servering

  • 12 st små tortillabröd

Instruktioner

  • Pressa vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienser till såsen. Låt den dra en stund före servering.
  • Hacka tomaterna grovt och finhacka jalapeño. Blanda alla ingredienser till tomatsalsan i en skål.
  • Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat. 
  • Tillsätt vitlök och chili, låt steka ytterligare några sekunder och blanda sedan ner färsen i stekpannan. Stek färsen tills den har fått färg, och blanda sedan ner spiskummin, paprikapulver, oregano, salt och peppar.
  • Stek ytterligare någon minut, och rör sedan ner vatten, soja, limejuice och lönnsirap. Låt koka ihop och ta sedan bort stekpannan från värmen.
  • Servera färsen i tortillabröd, och toppa med tomatsalsa och vitlökssås.