Kebabpizza bianco med gräslöksaioli

En uppdatering av kebabpizzan med svenska smaker. En otroligt god pizza bianco, alltså en vit pizza, som toppas med Svenskodlad Vegokebab. Gör egen pizzadeg eller köp färdig.
2 port
Tid 40 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

Sallad

  • 275 g Svenskodlad Vegokebab (1 pkt = 275 g)
  • 1-2 st pizzadeg/ar
  • 1 dl crème fraiche 
  • 2 msk vatten
  • 150 g svensk vällagrad ost (t.ex Västerbottenost) , riven
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 st gurka , hyvlad eller tunt skivad
  • 10 cm purjolök , skivad
  • 6 st fefferoni
  • Färsk mynta
  • salt
  • peppar

Gräslöksaioli

  • 1 st ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 knippe gräslök (ca 15 g) , hackad
  • 1 st vitlöksklyfta , riven
  • 2-3 dl neutral rapsolja (ej kallpressad)
  • salt
  • svartpeppar

Instruktioner

Gräslöksaioli

  • Börja med aiolin så den får dra till sig. Se till att alla ingredienser är i rumstemperatur. Mixa gärna i en hög smal bunke. Knäck i hela ägget i bunken och tillsätt vitlök, gräslök, vinäger och dijonsenap. Mixa ihop en stund med stavmixer. 
  • Tillsätt oljan under tiden du fortsätter mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Pizza

  • Sätt ugnen på ”grill” och vrid upp värmen så högt det går. Baka ut pizzadegarna.
  • Blanda crème fraiche med två msk vatten så den blir lite lösare. Smaka av med lite salt och peppar. Bred ut blandningen på degen/degarna och toppa med riven ost. Lämna gärna lite kanter.
  • Grädda på pizzasten högst upp i ugnen i 5-6 minuter beroende på hur varm ugnen är. Tips: använd dubbla plåtar om du inte har en pizzasten.
  • Bryn under tiden vegokebaben i en stekpanna på medelvärme med ca 2 msk olja i 4–5 min. 
  • När pizzan gräddats klart. Toppa med gurka ochpurjolök. Ringla över gräslökaioli och toppa med färsk mynta. Servera och njut!