Jessie Sommarströms wontons i snabb shiitake- och misobuljong

Perfekt höstmat. Wontons fyllda med Svenskodlad Färs in snabb shiitake- och misobuljong. Recept av vår ambassadör Jessie Sommarström, Årets kock 2022!

portioner
Tid: 45 minuter
Tid: 45 minuter

0,38

Kg CO₂e

0,38

Kg CO₂e

Ingredienser

Wontons (ca 40 st)

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 0.5 dl mirin
  • 0.5 dl soja
  • 0.5 tsk sesamolja
  • 80 g ingefära
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot (ca 100 g)
  • 2 st champinjoner
  • 50 g purjolök
  • 2 st stavar blekselleri
  • 1 pkt wonton dumplingdeg
  • Rapsolja till stekning

Limeblad- och shiitake buljong

  • 1 st citrongräs
  • 4 st limeblad
  • 1 st stav blekselleri
  • 50 g purjolök
  • 25 g torkad shiitakesvamp
  • 2 msk misopasta
  • 0.5 dl soja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 l vatten

Till servering

  • Valfria grönsker
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

557/133

4 g

<1 g

5 g

2 g

17 g

2 g

6 g

Instruktioner

Wontons

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda färsen med soja, mirin och sesamolja. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta ugnen i 20 min.
  3. Riv morot, gul lök och champinjoner på grova sidan av ett rivjärn. Finhacka ingefära och finriv alt pressa vitlöken. Stek grönsakerna i rapsolja på medelvärme tills genomstekta. Försök undvik att de får färg.
  4. Finhacka purjolök och blekselleri.
  5. Blanda alla ingredienser. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite mirin och soya så blir den lättare att forma.
  6. Lägg färsen i wontons och vik.

Buljong

  1. Fräs citrongräs, limeblad, blekselleri och purjolök i 2-3 min.
  2. Slå på vatten och tillsätt miso, shiitake, soya och salt.
  3. Koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt stå och dra i 30 min, sila.

Servering

  1. Innan servering koka upp buljongen lägg i valfria grönsaker koka dommjuka lyft dom och lägg i skål.
  2. Lägg sedan ner wontons i den varma buljongen och sjud i ca två till tre minuter. Lägg sedan över wontons till skålen och slå över den varma buljongen.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

557/133

4 g

<1 g

5 g

2 g

17 g

2 g

6 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?