Jessies Sommarströms wontons i snabb shiitake- och misobuljong

Perfekt höstmat. Wontons fyllda med Svenskodlad Färs in snabb shiitake- och misobuljong. Recept av vår ambassadör Jessie Sommarström, Årets kock 2022!
4 port
Tid 45 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

Wontons (ca 40 st)

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400 g)
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 80 g ingefära
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot (ca 100 g)
  • 2 st champinjoner
  • 50 g purjolök
  • 2 st stavar blekselleri
  • 1 pkt wonton dumplingdeg
  • Rapsolja till stekning

Limeblad- och shiitake buljong

  • 1 st citrongräs
  • 4 st limeblad
  • 1 st stav blekselleri
  • 50 g purjolök
  • 25 g torkad shiitakesvamp
  • 2 msk misopasta
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 l vatten

Till servering

  • Valfria grönsker

Instruktioner

Wontons

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Blanda färsen med soja, mirin och sesamolja. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta ugnen i 20 min.
  • Riv morot, gul lök och champinjoner på grova sidan av ett rivjärn. Finhacka ingefära och finriv alt pressa vitlöken. Stek grönsakerna i rapsolja på medelvärme tills genomstekta. Försök undvik att de får färg.
  • Finhacka purjolök och blekselleri.
  • Blanda alla ingredienser. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite mirin och soya så blir den lättare att forma.
  • Lägg färsen i wontons och vik.

Buljong

  • Fräs citrongräs, limeblad, blekselleri och purjolök i 2-3 min.
  • Slå på vatten och tillsätt miso, shiitake, soya och salt.
  • Koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt stå och dra i 30 min, sila.

Servering

  • Innan servering koka upp buljongen lägg i valfria grönsaker koka dommjuka lyft dom och lägg i skål.
  • Lägg sedan ner wontons i den varma buljongen och sjud i ca två till tre minuter. Lägg sedan över wontons till skålen och slå över den varma buljongen.