Höstig och mustig svampgryta

En lyxig, mustig och krämig svampgryta att servera med potatis eller ris. En vegoskavsgryta helt enkelt!

portioner
Tid: 30 minuter
Tid: 30 minuter

0,49

Kg CO₂e

0,49

Kg CO₂e

Ingredienser

  • 400 g Svenskodlad Vegofärs (1 pkt = 400 g)
  • 2 msk rapsolja
  • 200 g svamp riven eller hackad
  • 2 st schalottenlök hackad
  • 2 st vitlöksklyftor hackad eller pressad
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan torkad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche 
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kantarellfond eller 1 buljongtärning
  • 1 msk ljus soja
  • 2 tsk svartvinbärsgelé eller lingonsylt
  • vitvinsvinäger
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

721/172

13 g

7 g

4 g

1 g

7 g

2 g

5 g

Instruktioner

  1. Börja med att bryna färsen i 2 msk rapsolja i 7-8 minuter eller tills den är gyllene runt om. Lägg sedan åt sidan.
  2. Stek svampen i resten av oljan. Tillsätt schalottenlök, vitlök, timjan, salt, peppar och en klick smör. Fräs allt tillsammans en stund.
  3. Tillsätt nu färsen i svampfräset tillsammans med vitt vin, grädde, soja, fond, dijonsenap, vatten, svartvinbärsgelé eller lingonsylt och crème fraiche. Rör om och låt allt koka på svag värme i 10-15 minuter. Förslagsvis kan du under tiden tillaga tillbehör som potatis eller ris.
  4. Smaka eventuellt av grytan med vitvinsvinäger om mer syra behövs. Servera förslagsvis med potatispuré/kokt potatis och rårörda lingon eller kokt ris.
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

721/172

13 g

7 g

4 g

1 g

7 g

2 g

5 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?