Friterad ”Jansons Frestelse” med stuvad kål och salladslök

Ännu ett fantastiskt recept av vår ambassadör Niclas Tuomela. Här har en uppgraderat en klassiker som han är riktigt stolt över.
4 port
Tid 30 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

  • 250 g Svenskodlad färs (1 pkt = 400 g)
  • 150 g lagrad ost , riven
  • 2 st gul lök , finhackad
  • 2 st kokt potatis , riven
  • 2 st anjovisfiléer , finhackade
  • 2 msk färskost
  • 2 dl grädde
  • 400 g vallfri kål
  • 2 st salladslökar
  • 0,5 tsk kryddpeppar
  • salt
  • peppar
  • smör till stekning

Panering och fritering

  • 2 st ägg
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 msk mjöl
  • olja till fritering

Instruktioner

  • Stek färsen med en finhackad gul lök samt potatisen i några minuter, ställ åt sidan och låt svalna.
  • Strimla kålen och en lök och stek dem hastigt i en kastrull med lite smör, slå sedan på grädden och stuva tills kålen är mjuk.
  • Vispa ihop ägg, maizena och senap i en skål. Lägg ströbrödet i en annan skål och ställ åt sidan.
  • Rulla färsen till 3 cm bollar och täck bollarna med mjöl. Doppa sedan dem i äggblandningen och tillsist i ströbrödet. fritera i olja 180c tills de fått enfin färg.
  • Fritera i olja 180 c tills de fått en fin färg.
  • Har du lite savoy- eller grönkål kan man fritera lite blad för garnering. TIPS: Servera med den stuvade kålen och en citronklyfta för lite extra fräschör. Detta är en underbar liten rätt som även kan göra som till drinktilltugg. Koka då ned kålen lite mer med grädden och mixa till en dippsås.
Serveringsförslag: 
På buffébordet