Färsodlarnas gröna sommarburgare

En härlig vegansk sommarburgare med feta- och ramslökskräm, krispig gurka, picklad lök och färska örter. Funkar lika bra i stekpannan som på grillen! Reeptet räcker till ca 8 st burgare à 80-90 g

Tips: gör gärna hamburgersmeten kvällen innan och låt vila ikylen över natten så håller den ihop ännu bättre.

portioner
Tid: 40 minuter
Tid: 40 minuter

0,29

Kg CO₂e

0,29

Kg CO₂e

Ingredienser

Vegansk burgare

  • 400 g Svenskodlad Färs (1 pkt = 400g)
  • 4 msk rapsolja
  • 100 g portabellosvamp , hackad
  • 1 st gul lök , hackad
  • 2 dl havregryn , mixade
  • 2 msk psylliumfrön (blandas med 2 msk vatten)
  • 2 msk potatismjöl
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk brynt schalottenlökfond (kan bytas ut mot annan fond)
  • Ev. andra kryddor eller smaksättning du gillar

Fetaost- och ramslökskräm

  • 2 dl vegansk crème fraiche
  • 200 g vegansk fetaost
  • st blad ramslök (kan ersättas med en kruka gräslök eller en klyfta vitlök)
  • 0.5 st citron , juice
  • salt
  • peppar

Picklad rödlök

  • 1 st rödlök
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Till servering

  • Hamburgerbröd
  • Gurka , skivad
  • Färsk koriander
  • Färsk mynta
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

893/213

8 g

2 g

4 g

1 g

25 g

6 g

8 g

Instruktioner

Burgare

  1. Blanda psylliumfrön med vatten och låt svälla.
  2. Bryn lök och svamp i olja tills de blir mjuka. Låt svalna.
  3. Blanda psylliumfrön, lök och svamp med färsen och de övriga ingredienserna till burgaren. Mixa blandningen med en stavmixer eller i en matberedare till en smet. Låt gärna stå i kylen en stund.
  4. När smeten fått stå till sig, sätt på ugnen på 200 grader.
  5. Ta upp bollar med skred och rulla/platta till dem. Tillaga burgarna i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Låt svalna. Nu är burgarna färdiga att steka i matfett eller lägga på grillen.

Picklad rödlök

  1. Skala och skiva löken i tunna skivor. Lägg i en ren glasburk.
  2. Koka upp vatten, ättika och socker tills vattnet löser sig. Häll lagen över löken och låt svalna. Låt sedan stå i kylsåpet minst en timme.

Fetaost- och ramslökskräm

  1. Mixa crème fraiche med ramslök, fetaost och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Grilla eller stek burgaren i rikligt med matfett. Montera i bröd med fetaost- och ramslökskräm, picklad rödlök, skivad gurka och färska örter. Ät och njut!
Näringsinnehåll

Energi kj/kcal:

Fett:

  • Varav mättat fett:

Fibrer:

Salt:

Kolhydrater:

  • Varav socker:

Protein:

Per 100g

893/213

8 g

2 g

4 g

1 g

25 g

6 g

8 g

Recept - Let’s do some cooking!

Inspireras av våra supersmarriga recept! Upptäck klassiker med en twist, middagar under 30 min eller varför inte laga Mästerkockarnas favoriträtter?