Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström

Årets Kock Jessie Sommarström har skapat Årets Rätt med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50 % av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar. 50/50 är en bra början!
4 port
Tid 45 minuter

> BETYGSÄTT OCH DELA RECEPTET

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Ingredienser

Tomatsås

  • 0,5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk Arla Svenskt Smör
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl vitt vin
  • 400 g konserverade hela tomater
  • 0,5 st kruka färsk basilika
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

50/50-köttbullar

  • 1 dl Arka Ko vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 st gul lök
  • 250 g Svenskodlad Vegofärs (1 pkt = 400 g)
  • 250 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 0,5 st citron , finrivet skal
  • 1-2 msk finhackad färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1-2 msk Arla Svenskt Smör , till stekning

Till servering

  • 360 g pasta , efter önskemål
  • 0,5 st kruka färsk basilika
  • riven lagrad prästost

Instruktioner

Tomatsås

  • Skala och finhacka löken. Skala och finriv vitlöken.
  • Stek lök och vitlök i olivolja och smör tillsallt är mjukt utan att det får färg.
  • Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
  • Häll på tomaterna, skölj burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
  • Tillsätt basilikan.
  • Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

50/50-köttbullar

  • Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
  • Blanda Svenskodlad Vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
  • Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
  • Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
  • Stek bullarna i smör så du får en fin yta tillsbullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Pasta

  • Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  • Lägg upp pastan, toppa med tomatsåsen och 50/50-bullarna.
  • Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.